Cum îşi bat joc firmele de panificaţie de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele care au câştigat licitaţiile pentru furnizarea produselor de panificaţie în Programul „Cornul şi laptele” îşi bat joc de elevii din Sălaj. Cel puţin asta spune inspectorul şcolar general adjunct Szabo Stefan, cel care centralizează reclamaţiile şcolilor din judeţ la adresa modului în care funcţionează programul.

Adjunctul inspectoratului şcolar spune că firmele „uită” să aducă produsele, iar atunci când le aduc, aduc cornuri uscate, pe care le furnizează şcolilor după ora 12.00, adică după ce elevii din învăţământul preşcolar şi primar pleacă acasă.


Szabo o cerut astăzi sprijinul Consiliului Judeţean, pentru că – spune el – şcolile încearcă de săptămâni bune să rezolve aceste probleme, însă firmele ignoră sesizările.


Toate aceste probleme se întâmplă – se pare – după ce legislaţia din domeniu a fost modificată astfel încât programul a fost recentralizat, la licitaţie neputând participa firme locale, mai mici, ci doar societăţi mari. Aşa se face că deşi în judeţ sunt mai multe firme de panificaţie, care ar fi putut asigura la timp şi în condiţii bune cornurile pentru elevi, licitaţia a fost câştigată, pe zone, de firme dinafara judeţului.


Una dintre firme este SC Bam Pam Impex SRL din Turda, nimeni alta decât cea cu care anul trecut Consiliul Judeţean a reziliat contractul pentru furnizarea merelor prin Programul „Fructe în şcoli”, după nereguli mari în derularea programului. Poate acesta este şi motivul pentru care anul acesta s-a prezentat la licitaţie sub un alt nume, SC Farkas Trans SRL, nume care apare în mai multe sesizări făcute de şcoli (spre exemplu, de la Şcoala „Lucian Blaga” Jibou). De Zad Tiara SRL Arad se plâng, se pare, şi mai multe şcoli, cum ar fi cele din Camăr, Carastelec şi Sărmăşag, iar în legătură cu Simultan Food 2011 SRL a făcut sesizare şcoala din Bocşa.


Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a promis că instituţia pe care o reprezintă va încerca să facă presiunile avute la îndemână asupra acestor furnizori, dar a precizat că o eventuală reziliere a contractului ar avea repercusiuni importante, reprezentate în principal de imposibilitatea asigurării produselor pentru elevi pe durata reluării procedurii de achiziţie publică.   

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite