Cum funcţionau metodele şi tehnicile Securităţii. De la rezistenţa anticomunistă, la Revoluţia din decembrie 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia va rămâne la Zalău până la sfârşitul lunii noiembrie
Expoziţia va rămâne la Zalău până la sfârşitul lunii noiembrie

”Securitatea, instrument al dictaturii” este genericul sub care la Secţia de istorie ”Vasile Lucăcel” vor fi expuse, începând de vineri, 10 octombrie, documente ale Securităţii explicate pe înţelesul tuturor şi vor avea loc şi întâlniri ştiinţifice şi dezbateri.

Evenimentul este organizat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi are loc în contextul Centenarului Corneliu Coposu. Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 10 octombrie 2014, de la ora 15.00, fiind urmat, la ora 16.00, de o dezbatere ştiinţifică cu tema: Importanţa valorificării documentelor din arhiva Securităţii.


Potrivit organizatorilor, expoziţia îşi propune să prezinte publicului într-o formă accesibilă şi sintetică istoria de peste patru decenii a Securităţii, în multiplele ei ipostaze instituţionale, sprijinind în acest mod o mai bună înţelegere a dimensiunii fenomenului totalitar. Spaţiul expoziţional este structurat pe două nivele de reprezentare a represiunii. Primul nivel este cel în care documentele secrete ale Securităţii prezintă principalele metode şi tehnici de urmărire şi de reprimare (supravegherea şi arestarea persoanelor care se opuneau regimului comunist, anchetarea acestora şi tratamentul inuman la care au fost supuşi deţinuţii politici în penitenciarele româneşti); modalităţile de cenzură şi de confiscare a corespondenţei, ascultarea convorbirilor telefonice, filaje; dirijarea informatorilor, precum şi atribuţii ale unor direcţii şi servicii importante implicate în menţinerea regimului comunist. O secvenţă importantă din spaţiul expoziţional este rezervată anului 1989 şi evenimentelor din Decembrie, ilustrată cu ajutorul unor imagini inedite. De asemenea, expoziţia include un corpus de documente din fondul Documentar al arhivei CNSAS, în care se reflectă exemplificativ activitatea Securităţii din judeţul Sălaj în perioada comunistă. Cel de al doilea nivel aparţine memoriei trăite, înfăţişând experienţa directă a unor oameni, care au acceptat să-şi împărtăşească amintirile lor pe parcursul interviurilor realizate în cadrul Centrului de Istorie Orală – CNSAS. Aşadar, vizitatorii au posibilitatea să vizioneze în cadrul expoziţiei filmul documentar realizat de C.N.S.A.S. (finanţat de EACEA): „Supravegheat de Securitate în anii ‘70-’80”, în regia lui Nicolae Mărgineanu. Realizatori: Cristina Anisescu (coordonator proiect); Florentina Budeancă, Liviu Burlacu, Cipriana Moisa, Mihaela Negru, Teodora Pop (CNSAS).

Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10.00 –17.00, în perioada 10 octombrie – 24 noiembrie 2014. Pentru ghidajul vizitatorilor, C.N.S.A.S. pune la dispoziţie o mapă de prezentare a expoziţiei.

Citeşte şi

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite