Criza a lovit în plin turismul. Hotelurile - goale aproape tot timpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar unu din cinci hoteluri a fost ocupat anul trecut în Sălaj
Doar unu din cinci hoteluri a fost ocupat anul trecut în Sălaj

O analiză făcută de econtext.ro indică faptul că doar 19 la sută din capacităţile de cazare hoteliră din Sălaj au fost ocupate în 2011. Situaţia se arată şi mai dramatică pentru acest an, când, potrivit datelor primite de la Direcţia Judeţeană de Statistică, cifrele merg simţitor în jos.

Într-un top al judeţelor realizat de econtext.ro în funcţie de gradul de ocupare al hotelurilor în 2011, Sălajul ocupă abia locul 30 (12 de la coadă!), cu un procent de ocupare a hotelurilor de numai 19 la sută (din totalul capacităţilor de cazare). Interesant este că locul I în acest top este deţinut de judeţul Covasna, un judeţ fără prea multe obiective turistice, unde au fost ocupate anul trecut in proportie de 41,1 la sută, în timp ce judeţul Maramureş, recunoscut pentru potenţialul său, ocupă abia poziţia a 40-a (penultima), cu 13,4 la sută grad de ocupare.

Nici litoralul nu stă prea bine cu turiştii, cel puţin nu pe tot parcursul anului. Potrivit aceleiaşi analize, judeţul Constanţa se află abia pe poziţia 27, cu un grad de ocupare de 21,3 la sută, ceea ce înseamnă că, exceptând perioada estivală, hotelurile de pe litoral au fost, practic, goale.

 Cel puţin în Sălaj, situaţia nu dă semne de revenire în 2012. Din contră, criza hotelieră pare să se adâncească şi mai mult, direct legat de faptul că fără obiective care să atragă un număr mare de turişti, structurile hoteliere se adresează în special turismului de afaceri, în scădere evidentă şi el.

Porivit ultimelor date primite de la Direcţia Judeţeană de Statistică, ce caracterizează luna februarie,  înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 4080 turişti (88,1 la sută turişti români şi 11,9 la sută turişti străini), ceea ce înseamnă o scădere cu 8,9 la sută faţă de cele înregistrate în luna corespunzătoare din anul precedent.  Înnoptările în hoteluri deţin în luna februarie 2012 o pondere de 46,5 la sută din numărul total de înnoptări în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare.

Scăderea se resimte, automat, şi în ceea ce priveşte indicele de utilizare netă a locurilor de cazare, care a fost în luna analizată de 11,3 la sută pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 4,6 puncte procentuale faţă de luna corespunzătoare din anul precedent.  Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare, în luna februarie 2012, au fost în  bungalouri (31,3 la sută), pensiuni agroturistice (16,5 la sută), hoteluri (13,1 la sută),  vile turistice (11,0 la sută) şi cabane turistice (10,8 la sută).

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite