Cine are grijă de sănătatea copiilor din şcoli şi grădiniţe: de cinci ori mai puţini medici decât prevede legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Zalău sunt de cinci ori mai puţin medici şcolari decât prevăd normele FOTO Arhivă
În Zalău sunt de cinci ori mai puţin medici şcolari decât prevăd normele FOTO Arhivă

Sistemul de medicină şcolară din Sălaj este la limita subzistenţei. O demonstrează şi cifrele primite de la Direcţia de Sănătate Publică Sălaj, raportate la normele de încadrare stabilite în 2012 de către Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii.

După cum se arată într-un ordin comun semnat de cele două ministere şi publicat recent în Monitorul Oficial, fiecare grădiniţă cu program normal (până la 12.00) ar trebui să aibă o jumătate de normă de asistent medical şi un sfer de post de medic. În cazul grădiniţelor cu program prelungit, în cazul celor cu mai puţin de 100 de copii, normele prevăd încadrarea unei asistente şi un sfert de post pentru medic, iar în cazul celor cu mai mult de 100 de copii, acestea ar trebui să aibă două asistente medicale şi tot un sfert de post pentru un medic.


La şcoli, este prevăzută o jumătate de normă pentru asistente, în cazul celor cu mai puţin de 100 de copii, o normă – pentru cele cu 101 – 999 de elevi, respectiv două norme, pentru şcolile în care sunt înscrişi mai mult de 1.000 de elevi. Cât despre medicii şcolari, şcolile cu mai puţin de 300 de elevi ar avea dreptul la un sfert de post, cele cu 301 – 999 – o jumătate de post, iar cele cu mai mult de 1.000, ar avea dreptul la propriul medic.
Potrivit directorului DSP, dr.Ligia Marincaş, conform acestor norme, numai în Zalău ar trebui să avem 10 medici şcolari şi 35 de asistente medicale. În realitate sunt doar doi medici, adică de cinci ori mai puţini decât ar fi nevoie, şi 21 de asistente.


În Şimleu Silvaniei, ar fi nevoie de trei medici, însă este doar unul. Diferenţă mare este şi în privinţa asistentelor, fiind încadrate doar opt, faţă de 13, cât prevăd normele.


La Cehu Silvaniei este un singur medic şcolar, faţă de doi, câţi ar fi necesari, iar asistente sunt două, faţă de şapte, prevăzute de norme.


Singurul oraş unde încadrarea este asigurată conform legii este Jibou, unde avem un medic şi patru asistente.
Potrivit dr.Marincaş, de vină pentru această situaţie sunt constrângerile bugetare şi blocarea angajărilor la stat. O soluţie ar putea veni în perioada următoare, când se anunţă o relaxare în domeniul angajărilor din sistemul bugetar.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite