Cele mai periculoase alimente pentru sistemul hormonal al copiilor. Ce mâncare provoacă pubertatea precoce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soia conţine în mod natural precursori ai hormonilor sexuali
Soia conţine în mod natural precursori ai hormonilor sexuali

Creşterea sânilor la vârsta la care fetele nici nu au ajuns la şcoală, apariţia pilozităţii în zona înghinală şi subaxială înainte de vârsta de 8 ani - acestea sunt principalele semne ale instalării pubertăţii precoce. Deşi cauzele acestei situaţii nu sunt pe deplin lămurite, este limpede că unele alimente predispun la declanşarea precoce a pubertăţii.

Pubertatea precoce este definită, în linii mari, ca fiind reprezentată de apariţia caracterelor sexuale secundare (dezvoltarea sânilor, apariţia pilozităţii inghinale şi subaxiale şi, eventual, şi instalarea menstruaţiei) înainte de vârsta de 8 ani. Potrivit endocrinologului Anca Giurgiu, cauzele acestei pubertăţi precoce, mai frecvente la fetiţe decât la băieţi, nu au fost pe deplin elucidate, dar aspecte care conduc către concluzia că alimentaţia joacă un rol important în declanşarea ei: ”Principalul aliment incriminat este carnea (provenită din fermele de creştere intensivă a alimentelor - n.a.), care ştim că are conţinut inclusiv hormoni”.

Chiar dacă primul produs la care ne gândim este carnea de pasăre (curcan, în primul rând, dar şi de găină), medicul endocrinolog indică un alt tip de carne cu şi mai mare potenţial în producerea dezechilibrului hormonal: carnea de somon de cultură: ”Chiar am avut o pacientă, o fetiţă, la care pubertatea precoce a fost declanşată de faptul că mânca frecvent somon”.

Nu doar carnea provenită din fermele de creştere intensivă determină apariţia pubertăţii precoce. Medicul nutriţionist Mariu Călinici atrage atenţia asupra unui aliment intens folosit care conţine în mod natural precursori ai hormonilor sexuali. Este vorba despre soia, bogată în fitohormoni.

”Impactul mare al conţinutului ridicat în hormoni al soiei rezultă din faptul că pe lângă că acest aliment este consumat ca atare, soia reprezintă baza pentru majoritatea nutreţurilor folosite în creşterea intensivă a animalelor. Aşadar, soia şi fitohormonii din soia se regăsesc în toată carnea din comerţ”, explică medicul.

Nutriţionistul precizează că problemele, inclusiv cele cu pubertatea precoce, apar în momentul în care se cumulează toţi aceşti hormoni. ”Dacă eu mănânc şi şniţel din soia şi carne de porc şi de curcan sau de pui - de vită mai puţin - şi în cantităţi mari şi frecvent, o să am probleme. Soluţia este echilibrul”, recomandă el.

Vă mai recomandăm:

Te-ai lăsat de fumat şi te îngraşi? Cât adevăr este, de fapt, în această teorie foarte populară - explicaţiile medicilor

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”

Cât de sănătos este laptele? Ce este fals şi ce este real din noile teorii despre efectele nocive ale laptelui, un aliment controversat - explicaţii medicale

Adevăratele motive pentru care ne creşte colesterolul. Dezvăluirile unui doctor: „O enzimă-duşman e cea care ne face rău“

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite