Cea mai gustoasă tocăniţă de cartofi cu carne. Ingredientele care transformă un preparat banal într-un deliciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu carne sau de post, tocăniţa de cartofi se numără printre preparatele de bază ale bucătăriei româneşti, pentru care nu trebuie să petreceţi prea mult timp lângă aragaz.

O reţetă perfect pentru zilele în care vreţi să savuraţi un preparat clasic, care să vă amintească de gustul delicios şi generos al măncării bunicii, este cea de tocăniţă de cartofi cu carne. Pentru un gust desăvârşit al acestui preparat, gastronomul sălăjean Mircea Groza recomandă folosirea a două tipuri de carne de porc: muşchiuleţ şi costiţe. În plus, aveţi nevoie de cartofi, o ceapă, un ardei, făină de mălai, pastă de ardei, boia, cimbru, frunze de ţelină, ulei, sare, piper.

image

Mai întâi, pregătiţi carnea: muşchiuleţul se taie felii de grosimea unui deget, iar costiţele, de preferat din zona spre piept, unde oasele sunt mai scurte şi mai moi, iar carnea mai gustoasă, se taie bucăţi individuale. Presăraţi sare şi piper, iar apoi tăvăliţi carnea prin făină de mălai, scuturând pentru a înlătura excesul.

Într-o cratiţă puneţi trei linguri de ulei, în care prăjiţi bucăţile de carne pe toate părţile. Când s-au rumenit, le scoateţi într-un vas, iar în uleiul rămas căliţi la foc molcom o ceapă mare, tocată, apoi adăugaţi un ardei tăiat cubuleţe. Amestecaţi continuu, pentru a nu se arde. Completaţi cu o lingură de boia dulce şi una de pastă de ardei, după care turnaţi în cratiţă apă caldă. Lăsaţi să fiarbă încet, timp în care curăţaţi cartofii, îi spălaţi şi îi tăiaţi cuburi.

image

Când ceapa şi ardeiul s-au înmuiat, adăugaţi costiţa, iar când este pe jumătate fiartă, puneţi cartofii şi, pentru o aromă aparte, o legătură de cimbru şi frunză de ţelină. Bucăţile de muşchiuleţ se adaugă în momentul în care tocana începe să fiarbă, ţinând cont de faptul că această carne se găteşte destul de repede, iar dacă îl ţineţi prea mult pe foc, îşi pierde savoarea. Săraţi şi piperaţi după gust. Tocăniţa se serveşte cu orice fel de murături.

Poftă bună.

Vă mai recomandăm:

Din caietul de reţete al bunicii. Cum se prepară cea mai gustoasă supă cu găluşte

Cum gătim piroştele cu razalăi şi afumătură în frunze de ştevie. Gastronomul Mircea Groza dezvăluie secretele preparatului tradiţional

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite