Cum gătim piroştele cu razalăi şi afumătură în frunze de ştevie. Gastronomul Mircea Groza dezvăluie secretele preparatului tradiţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piroştele se servesc cu ardei iute FOTO facebook.com/Mircea Groza
Piroştele se servesc cu ardei iute FOTO facebook.com/Mircea Groza

O reţetă veche de aproape opt decenii, gătită odinioară de femeile de pe Valea Someşului şi Valea Almaşului, este propunerea gastronomului sălăjean Mircea Groza în sezonul şteviei, o plantă atât de bogată în proprietăţi nutritive.

Pentru a prepara piroşte (n.r. sarmale) cu razalăi (n.r. - aluat de tăiţei dat pe răzătoare) şi afumătură în frunze de ştevie, Mircea Groza spune că avem nevoie de frunze proaspete de ştevie, ceapă verde, pastă de ardei roşu, carne tocată, razalăi, cimbru şi mărar verde, sare, piper, bulion, afumătură şi apă.

Secretul reţetei stă în razalăi, care trebuie pregătiţi din timp, „dintr-un aluat de tăiţei, mai vârtos, pe care îl dăm pe răzătoarea mare. Răzălăii rezultaţi îi lăsăm se se uşte pe un ştergar”, explică gastronomul, cu menţiunea că pentru un plus de savoare, ei pot fi băgaţi în cuptor, cu puţină untură, pentru a se rumeni şi a deveni crocanţi.

Separat, vom pregăti un amestec de sarmale, din carne tocată, ceapă, ardei şi condimente, pe care îl combinăm cu razalăii. „Pârgălim ceapa cu pasta de ardei, adăugăm carnea tocată sau ciuperci, dacă ţinem post, sare şi piper, iar apoi razalăii”, spune Mircea Groza.

Frunzele de ştevie se opăresc câteva secunde, după care se pun în apă rece.

zalau piroste cu razalai

Pe fiecare frunză se pune cu lingura amestec de carne şi razalăi şi se împătureşte. „Secretul este să rulăm piroştele de mai multe ori, pentru că frunzele de ştevie se pot rupe uşor”, menţionează gastronomul.

zalau piroste cu razalai

„Pe fundul unei oale turnăm puţin ulei, aşezăm câteva găteje de cimbru şi mărar, tăiem lăşcuţe frunze de ştevie şi măcriş, aşezăm piroştele şi bucăţile de afumătură, turnăm bulion şi completăm cu apă. Deasupra aşezăm frunze proaspete de ştevie”, detaliază Groza. Se pune capacul şi se fierb la foc domol.

zalau piroste cu razalai

Vă mai recomandăm:

Cum se face palaneţul, gustarea tradiţională simplă şi sănătoasă

Reţetele celui mai mare bucătar al Imperiului Roman. Cum se gătea în urmă cu 2.000 de ani puiul cu năut
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite