Ce mai exportăm în perioadă de criză economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exporturile de metale comune şi articole din acestea reprezintă mai bine de jumătate din exporturile judeţului
Exporturile de metale comune şi articole din acestea reprezintă mai bine de jumătate din exporturile judeţului

Deşi traversăm o perioadă de criză economică, Sălajul continuă să aibă o balanţă comercială pozitivă, exporturile depăşind ca şi valoare importurile. Asta şi pentru că importurile de alimente nu se cuantifică în judeţul nostru, ci în special la Bucueşti, acolo unde sunt depozitele din care se aprovizionează majoritatea magazinelor din Sălaj.

Datele disponibile pe primele patru luni ale acestui an indică faptul că Sălajul a exportat în această perioadă mărfuri în valoare de aproape 100 de milioane de euro (97.463.000 de euro, mai exact). Mai bine de jumătate din valoarea acestor exporturi - 57,2 la sută - o reprezintă exporturile de metale comune şi articole din acestea. Urmează materiile textile - cu 21,2 la sută şi mărfurile şi produsele diverse, cu 8,5 la sută.

Importurile au totalizat, în aceeaşi perioadă, aproape 80 de milioane de euro (79.726.000 de euro). Potrivit cifrelor puse la dispoziţie de Direcţia Judeţeană de Statistică, cea mai mare pondere din totalul importurilor făcute de judeţ o deţin "maşinile, aparatele şi echipamentele electrice, aparatele de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile", care reprezintă 26,8 la sută din total. Urmează materiile textile, cu 23,1 la sută (procent apropiat de cel al exporturilor din acest domeniu), şi metalele comune, cu 18,6 la sută. De menţionat că, potrivit celor de la Statistică, importurile din secţiunea “Maşini, aparate şi echipamente electrice; aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile” au crescut cu 96,6 la sută în perioada 1.01-30.04.2012 faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent. În cadrul acestei secţiuni de mărfuri o pondere importantă o are capitolul “Reactoare nucleare, cazane, maşini, aparate şi dispozitive mecanice; părţi ale acestora”(14.247.000 de euro, reprezentând 66,6 la sută din total secţiune şi 17,9 la sută din total importuri).

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite