Cât vor plăti familiile care îşi izolează blocurile cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocurile O1, O2 şi OM de pe Bulevardul Mihai Viteazul, zona Galerii, blocul N 3 de pe strada Avram Iancu şi blocul Lira, de pe strada Tudor Vladimirescu sunt primele blocuri pentru care Primăria Municipiului Zalău va depune cereri de finanţare prin Programul de reabilitare termică prin fonduri europene derulat de Ministerul Dezvoltării.

Consilierii locali din Zalău s-au reunit azi în şedinţă extraordinară, ultima din acest an, pentru a aproba contractele pe care Primăria Zalău a trebuit să le încheie cu asociaţiile de proprietari din cele cinci blocuri. Vorbim despre 204 apartamente care ar urma să fie izolate prin Programul de reabilitare termic derulat prin Ministerul Dezvoltării, 60 la sută din costul lucrărilor urmând să fie asigurat din fonduri europene şi din bugetul de stat, în timp ce diferenţa de 40 la sută va fi acoperită de Primăria Zalău şi asociaţiile de proprietari. Potrivit contractelor aprobate azi, fiecare dintre cele două părţi va împărţi „frăţeşte” cheltuielile, în sensul că fiecare va contribui cu 20 la sută din valoarea eligibilă a lucrărilor. În primă fază, Primăria Municipiului Zalău va asigura întreaga sumă necesară cofinanţării, estimată la 4,3 milioane de lei, urmând ca, ulterior, să recupereze de la asociaţiile de proprietari partea ce revine locatarilor.

În şedinţa anterioară, consilierii ca sumele aferente fiecărui proprietar să fie recuperate prin taxa de reabilitare termică. Cuantumul taxei urmează să fie să fie stabilit pentru fiecare prorpietar în parte după adjudecarea contractului de execuţie a lucrărilor. Primarul Radu Căpîlnaşiu a explicat la şedinţa de ieri că s-a ales această formulă de recuperare întrucât serviciile de specialitate din cadrul primăriei au stabilit că este o metodaă mai sigură faţă de alternativa de a-i pune pe preşedinţii asociaţiilor de proprietari să strângă banii de la vecini.

În privinţa duratei de recuperare a acestor sume, documentele aprobate ieri prevăd că aceasta va fi stabilită după ce va putea fi calculat, mai întâi, cuantumul taxei, adică după încheierea contractului de execuţie. Acest lucru nu se va întâmpla – crede Căpîlnaşiu – mai devreme de vara anului viitor.

Consilierul PSD Teodor Bălăjel a declarat, ieri, că efortul făcut de la bugetul local este unul destul de mare şi a recomandat municipalităţii să recupereze banii de la asociaţiile de proprietari într-un termen cât mai scurt, pentru a nu forţa primăria la contractarea unor credite. La rândul său, consilierul PSD Vasile Dărăban a atrs atenţia asupra discriminării la care sunt supuşi locatarii care nu sunt constituţi în asociaţii de proprietari şi care nu pot accesa acest program.

Reamintim că, prin acest proiect, 60 la sută din costurile izolării termice sunt acoperite din fonduri europene şi de la bugetul de stat. Restul de 40 la sută este suportat de la bugetul local şi de asociaţiile de proprietari. Contribuţia asociaţiei merge de la 10 la sută, în cazul în care peste jumătate dintre locatari au venituri mai mici de 150 de euro pe membru de familie (venit net lunar), la 30 la sută, dacă veniturile a cel puţin 50 la sută dintre cei ce locuiesc acolo ajung până la 500 de euro.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite