Bunele relaţii ale Bisericii Ortodoxe cu clasa politică, în Sălaj

0
0

Relaţiile bune dintre Biserică şi politică, în Sălaj, au mers până acolo încât, în campania electorală pentru alegerile locale din 2012, o parte din preoţii ortodocşi din judeţ au fost chemaţi să se implice în strângerea de semnături pentru un candidat independent la şefia Consiliului Judeţean.

Potrivit informaţiilor apărute în presă la acea vreme, fostul vice-preşedinte al PDL Sălaj, Gheorghe Stanciu, ar fi vrut să candideze ca independent pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj, demers pentru care avea nevoie de semnături. Pentru a le aduna mai uşor,  Stanciu ar fi achitat asigurarile mai multor case parohiale ortodoxe din Protopopiatul Şimleu Silvaniei. În schimb, preoţii ale căror asigurări pentru casele parohiale au fost achitate de Stanciu au primit,apoi, din partea Protopopiatului Simleu Silvaniei, două mesaje pe telefoanele mobile. Este vorba despre unul in care erau anunţaţi de faptul că Gheorghe Stanciu a achitat integral asigurările caselor lor parohiale şi că le transmite sărbători pascale fericite şi altul prin care preoţii erau rugaţi să aducă la Protopopiat o serie de acte bisericeşti, dar şi listele cu semnături pentru Gheorghe Stanciu.

În urma scandalului izbucnit după ce s-a aflat de această "colaborare", Permanenţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Sălajului a luat decizia să nu îi prelungească protopopului Vasile Boşca mandatul, fiind numit un alt protopop. Gheorghe Stanciu nu a mai candidat ca independent la şefia Consiliului Judeţean, ci s-a înscris în PNŢCD şi a candidat, fără succes, din partea acestei formaţiuni.

Relaţii bune pare să aibă cu mediul politic şi tânăra Episcopie a Sălajului, pentru construirea sediului de un milion de euro a instituţiei bisericeşti conducerea (pesedistă) a Consiliului Judeţean Sălaj alocând, din bani publici, aproximativ 500.000 de lei.
 

Mai multe - Zalău

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite