Bilanţul furtunii violente ce a măturat Zalăul. Zeci de şcoli avariate, sute de construcţii distruse, mii de maşini ciuruite de gheaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grindina a făcut prăpăd în Zalău FOTO Colaj Facebook.com
Grindina a făcut prăpăd în Zalău FOTO Colaj Facebook.com

Autorităţile au centralizat pagubele produse în judeţul Sălaj de furtuna teribilă care a lovit marţi, 28 mai. Cele mai mari probleme s-au înregistrat în municipiul Zalău.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Zalău a evaluat şi centralizat pagubele produse în urma fenomenelor meteo extreme din după-amiaza zilei de 28 mai.
Potrivit administraţiei locale, furtuna însoţită de grindină a avariat 19 grădiniţe, şcoli şi licee, 34 de imobile din domeniului public al municipiului şi a provocat o alunecare de teren pe strada Merilor, aceasta devenind impracticabilă pe o porţiune de 200 m.

În urma informărilor transmise de zălăuani, municipalitatea a stabilit că în domeniul privat au fost afectate nu mai puţin de 554 de construcţii, 97 terenuri şi culturi şi 118 alte bunuri. Au mai fost avariate 2.453 autovehicule, pentru care Primăria Zalău va elibera adeverinţele necesare în vederea despăgubirii proprietarilor de către societăţile de asigurări. Lista completă cu bunuri mobile şi imobile avariate a fost transmisă în cursul zilei de miercuri, 29 mai, către Prefectura Sălaj.
Sursa citată a mai precizat că în perioada 30-31 mai, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezentanţi ai aparatului propriu al Primăriei vor evalua valoric, pe categorii, pagubele produse de aceste fenomene meteo extreme.

Nouă persone au ajuns la spital

La rândul său, prefectul de Sălaj, Florin Florian, a menţionat că nouă persoane au ajuns la Urgenţa Spitalului Judeţean cu traumatisme craniene minore, respectiv cu luxaţii, după de au fost surprinse de grindină.

Acesta a mai precizat că printre clădirile avariate se numără şi Palatul Administrativ, în care funcţionează Prefectura şi Consiliul Judeţean, dar şi la Centrul de Cultură şi Artă. Urgia a lovit şi în alte zone ale judeţului; astfel, au fost înregistrate pagube şi în localităţile Jibou - unde a fost inundat Spitalul Orăşenesc, subsolul Centrului de copii, dar şi mai multe gospodării şi anexe, Crişeni - circa 30 de case şi anexe, dar şi culturi agricole, Meseşenii de Jos - 50 de gospodării şi numeroase autoturisme avariate, Cizer - 1 km de drum avariat, un podeţ şi 9 gospodării), Horoatu Crasnei, Creaca, Mirşid şi Hereclean.

Toate aceste pagube au fost cuprinse într-un raport pe care Prefectura îl va înainta Guvernului, în vederea adoptării unui act normativ pentru acordarea de despăgubiri din fondul de rezervă al Guvernului.

Mai puteţi citi:

VIDEO Imaginile dezastrului. Cum arată două şcoli din Zalău după furtună

FOTO VIDEO Furtună teribilă abătută asupra judeţului Sălaj. Cetăţenii au primit avertizare de cod roşu şi „vânt puternic cu aspect tornadic“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite