Banii europeni salvează campusurile şcolare. Milioane de euro, alocate pentru finalizarea construcţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campusurile şcolare începute în 2008 şi lăsate în paragină un an mai târziu pot fi finalizate prin fonduri europene, mai exact, prin redistribuirile fondurilor rămase neutilizate prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2014.

Două dintre cele trei primării din Sălaj care au demarcate astfel de investiţii au solicitat finanţare. Este vorba despre Primăria Hida, care a obţinut deja suma necesară – patru milioane de euro, şi despre Primăria Sîg, care urmează să semneze contractul de finanţare la începutul anului viitor.


Lucrările la campusul din Hida au început în 2008 şi s-au încheiat, brusc, în 2009, când a Guvernul României a sistat finanţările pentru programul de construire de campusuri şcolare. Sistarea finanţărilor a prins şantierul de la Hida în faza finalizării fundaţiilor clădirilor ce urmau să facă parte din viitorul campus: şcoală nouă, cantină, internat, ateliere şcolare, club.


„Este plin de buruieni şi se degradează cu fiecare zi care trece”, spune Dumitru Petruş referindu-se la ceea ce ar fi trebuit să fie un complex modern care să adune elevii din toate comunele din zonă. În toată această învălmăşeală de beton şi buruieni, statul a „îngropat”, prin deconturile făcute până acum, 1.813.001 lei.
Banii pentru finalizarea construcţiilor la campus urmează să sosească şi la Sîg, unde Primăria se aşteaptă să semneze în cel mult o lună contractul de finanţare. Singurul campus pentru care nu s-au cerut astfel de fonduri pentru finalizarea lucrărilor este cel din Jibou, primarul Eugen Bălănean invocând termenul prea scurt pentru depunerea documentaţiei.


Vorbim despre investiţii ample, ce implică edificarea unor spaţii de învăţământ noi, cantine, internate, săli de sport. Scopul declarat al acestor campusuri este acela de a concentra elevii din mai multe şcoli din zonă, pentru a asigura, astfel, efective mai compacte şi un învăţământ mai eficient.

Citeşte şi LED-uri din Taiwan pentru  străzile Zalăului

Cresc taxele şi impozitele locale. 14 consilieri au votat pentru majorare

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite