Află aici: Ce riscă şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
180 de şoferi au avut permisul de conducere suspendat din cauza alcoolului
180 de şoferi au avut permisul de conducere suspendat din cauza alcoolului

În acest an, pe drumurile judeţului Sălaj, 180 de conducători auto s-au ales cu permisul de conducere suspendat, alţi 96 cu dosar de cercetare penală  pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice peste limita legală, şi încă cinci cu dosar de cercetate penală pentru refuz de recoltare de  probe biologice.

Având în vedere numărul tot mai mare al şoferilor depisaţi în trafic, la volanul autoturismelor, sub influenţa băuturilor alcoolice, Inspectoratul de Poliţie (IPJ) Sălaj informează că:  şoferii, care sunt surprinşi în trafic cu o alcoolemie peste  0,40 mg/l alcool în aerul expirat, sunt obligaţi să se supună recoltării de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. În cazul în care rezultatele indică o alcoolemie peste limita legală 0,80mg/l alcool pur în sânge, celor în cauză li se vor întocmi dosar penal. Potrivit IPJ Sălaj ca măsură tehnico-administrativă, permisul de conducere se reţine în vederea anulării, până la soluţionarea cauzei.

De asemenea, răspunderea este contravenţională, atunci când conducătorul auto este surprins în trafic cu alcoolemie de peste 0,10 şi până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. În acest caz se aplică o sancţiune contravenţională, respectiv între 9 şi 20 puncte amendă, iar ca măsură complementară, suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală.  Astfel, este prevăzută  pedeapsa  cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, şi de la 2 la 7 ani pentru refuz de recoltare de probe biologice.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite