300 de lei lunar pentru angajatori. Vezi aici detalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii care doresc să încadreze în câmpul muncii ucenici vor primi lunar o sumă 300 de lei. Facilităţile dar şi procedurile mult mai simplificate sunt prevăzute în noua Lege 106-2011 privind ucenicia la locul de muncă.

După cum a explicat Romeo Sârca, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru  Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM)  Sălaj, ucenicia la locul de muncă reprezintă formarea profesională în baza unui contract de ucenicie la locul de muncă. Ucenicul  poate fi o persoană fizicã care a împlinit vârsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, şi nu deţine o calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă, încadrată în muncă în baza unui contract de ucenicie.  Astfel, prin contractul de ucenicie, angajatul poate obţine un loc de muncă, cu o durată între un an şi trei ani de zile, iar perioada de probă la care poate fi supus ucenicul este de maxim 30 de zile. Pe toată durata uceniciei, angajatorului trebuie să asigure tinerilor o pregătire teoretică şi practică.

Potrivit  directorului AJOFM Sălaj,  statutul de ucenic conferă  toate drepturile şi obligaţiile prevãzute de legislaţia muncii, dar şi un salariu de bază lunar de cel puţin 700 de lei brut, pentru un program normal de  opt ore zilnic respective 40 de ore săptămânal.  

Proceduri mai simple pentru angajatori


Noua lege a uceniciei simplifică procedurile pentru angajatori. În vechea legislaţie, aceştia erau nevoiţi să aibă autorizaţii speciale pentru a încheia astfel de contracte, iar maiştrii să fie atestaţi. În plus, prin simplificarea procedurilor, coordonatorul ucenicului nu trebuie să mai asigure masa şi cazarea acestuia, în schimb trebuie să aibă o experienţă profesională de cel puţin 5 ani în ocupaţia pentru care se organizează programul de ucenicie.
Pentru angajator, principalul avantaj rămâne faptul că primeşte o suma egală cu 60 la suta din valoarea Indicatorului Social de Referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare  - 300 de lei lunar, pe toată durata contractului.

La nivel de judeţ 20 la sută din şomerii aflaţi în evidenţa AJOFM Sălaj  ca şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sunt tineri cu  vârsta de până în 30 de ani.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite