Vasluiul sub cod galben de ninsoare şi viscol.  Situaţia drumurilor blocate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Judeţul Vaslui se află sub atenţionare codului galben de viscol şi ninsoare, începând cu joi, 5 ianuarie, ora 22, până sâmbătă, 7 ianuarie, ora 10.

UPDATE Potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului, mai multe drumuri din Vaslui sunt blocate. Astfel, este închis DN 26 Murgeni- limita cu judeţul Galaţi. De asemenea, sunt blocate rmătoarele drumuri judeţene: DJ 244A Stuhuleţ - Berezeni, DJ 244 C Berezeni - Muşata, DJ 284 Arsura - Ghermăneşti, DJ 224 Roşieşti - Vutcani, DJ 244 M Crasna -Albeşti, 

Şase autovehicule au rămas blocate pe drumul dintre Gara Roşieşti şi Roşieşti. În zonă au intrvenit reprezentanţii Comandamentului local pentru situaţii de urgenţă, cu două tractoare şi cei de la Drumuri şi Poduri cu două utilaje. Viscolul puternic a făcut imposibilă misiunea drumarilor. Oamenii şi-au abandonat autoturismele şi au fost transportaţi la sediul primăriei din Roşieşti. 

De asemenea, la Fălciu, un echipaj al Poliţiei de Frontieră a intervenit pentru scoaterea din zăpadă a unui autoturism în care se aflau doi adulţi şi un copil mic. Misiunea s-a încheiat fără a fi necesare îngrijiri medicale.

UPDATE Drumul Ghermăneşti - Arsura este blocat de suluri de zăpadă pe o porţiune de 400 de metri. Echipajele de la deszăpezire intervin în zonă.

UPDATE Având în vedere avertizarea meteorologică emisă pentru următoarea perioadă, ce menţionează ninsori însemnate cantitativ şi viscol puternic, viteze ale vântului de peste 70 km/h, reducând astfel vizibilitatea şi troienind zăpada, ţinând cont de factorii de risc existenţi, Instituţia Prefectului-judeţul Vaslui a luat o serie de măsuri privind activarea grupelor operative pentru conducerea şi coordonarea cu promptitudine a intervenţiilor, în scopul optimizării misiunilor orientate spre siguranţa cetăţeanului; activarea Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei la nivelul Instituţiei Prefectului pentru gestionarea şi monitorizarea în ansamblu a tuturor acţiunilor în situaţii de urgenţă şi notificarea comunităţilor locale, în speţă a Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi activarea permanenţelor la sediile primăriilor.

De asemenea, au fost dispuse măsuri ce au avut în vedere persoanele fără adăpost, respectiv persoanele cu dizabilităţi, gravidele şi persoanele cu probleme medicale majore — dializaţi, fiind asigurat transportul şi internarea acestora la spaţiile de adăpostire, respectiv unităţile medicale competente. În continuare, situaţia operativă este monitorizată prin Centrul Operaţional Judeţean, toate instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă fiind pregătite să intervină ori de câte ori va fi nevoie.

Pentru prevenirea unor situaţii nedorite se recomandă cetăţenilor să îşi asigure un mimim de materiale:
— sare şi nisip pentru topirea gheţii şi îmbunătăţirea aderenţei pe căile circulabile;
— unelte de îndepărtare a zăpezii;
— combustibil de încălzire în cantitate suficientă, în cazul în care vă asiguraţi încălzirea în sistem propriu. Izolaţi-vă termic locuinţa şi protejaţi-vă locuinţa cu jaluzele exterioare;
— rezervă de apă şi alimente neperisabile.

Totodată, se recomandă conducătorilor de autovehicule să evite deplasările, însă dacă este absolut necesar, înainte de a porni la drum, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, situaţia meteorologică existentă şi să îşi echipeze autovehiculul cu anvelope corespunzătoare sezonului rece.
În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste permanent prudenţă, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni, să-şi asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curăţarea parbrizului, lunetei şi geamurilor laterale, să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.
 

De asemenea, dacă viscolul îi blochează în trafic în afara localităţilor:

— să tragă pe dreapta, să pornească luminile de avarie şi să prindă o 'cârpă' pe antena radio ori la geam.
— să anunţe evenimentul la numărul de urgenţă 112 indicând locul unde a rămas blocat.
— să rămână în autoturism până ce forţele de intervenţie ajung la faţa locului şi să nu părăsească autoturismul dacă nu văd în apropiere o clădire în care ar putea să se adăpostească.

UPDATE: Un bărbat de 47 de ani din localitatea vasluiană Hârşoveni a fost găsit în stare de inconştienţă de un echipaj de la Drumuri. Au fost alertate cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Vaslui care l-au transportat la spitalul din Vaslui. 

Potrivit reprezentanţilor SAJ Vaslui bărbatul, un cioban din zonă, a suferit o criză de epilepsie şi a rămas căzut pe drum. Spre norocul său, a fost observat de echipajul care împrăştia sare pe drumul judeţean. 

”Bărbatul a fost transportat în stare stabilă la spital. Prezenta o formă uşoară de hipotermie, temperatura corpului era de 33,6 grade”, a precizat medicul Dan Ungureanu, din cadrul SAJ Vaslui.

Ştire iniţială: Ninsoarea şi-a făcut apariţia şi în judeţul Vaslui. Încă din timpul nopţii, ninge viscolit pe întreg teritoriul judeţului, Vântul suflă la rafală cu vitee ce depăşesc 70 km/oră.

Şoferii sunt rugaţi să nu pornească la drum decât dacă este necesar, să ruleze cu viteză redusă şi prudenţă la volan.

În zilele următoare sunt anunţate temperaturi extrem de scăzute. Vremea se va răci treptat, devenind geroasă. Instituţia Prefectului-judeţul Vaslui recomandă populaţiei să ţină cont de sfaturile medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig,  să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. 

Locuinţele şi spatiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite