Vaslui: Inventar anti-speculă cu morminte în cimitir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii Primăriei Vaslui au blocat concesionarea locurilor de veci după ce au aflat că un cavou la negru costă şi 12.000 de lei. Deşi municipalitatea a preluat în administraţie cimitirul în urmă cu aproape un an, până acum nu s-a făcut un inventar al mormintelor existente.

Edilii sunt hotărâţi să pună capăt speculei cu morminte. Ei au blocat toate concesionările pentru locurile de veci. Decizia este motivată de faptul că foştii administratori nu au predat o arhivă cu evidenţa locurilor de veci.


„Noi am atras atenţia în mai multe rânduri oamenilor să nu cumpere locuri de veci la mica publicitate. Am înţeles de la un consilier că un cavou în cimitir ajunge până la 12.000 de lei. Nu ştiu pe ce bază vând acei oameni locurile de veci, din moment ce nici noi nu avem o evidenţă clară a acestora, astfel că nu ştim cine este şi cine nu este proprietar. Oamenii trebuie să fie atenţi să nu se trezească că au dat bani pe cioara de pe gard“, a afirmat viceprimarul Daniel Neacşu.


1,35 milioane de lei pentru modernizarea cimitirului


Deşi concesionările sunt momentan blocate, edilii dau asigurări că niciun mort nu va rămâne neîngropat. „Nu poţi lăsa mortul pe masă. În lipsa unui inventar, momentan nu putem face concesionări, însă tăiem chitanţă pe un loc de veci, chitanţă care este valabilă şapte ani“, a spus Dorin Bran, administratorul Cimitirului „Eternitatea“.


El a adăugat că, în prezent, pentru un loc de veci se achită 200 de lei, iar anual se mai plătesc câte 10 lei. Banii sunt utilizaţi pentru întreţinerea cimitirului. „Pe moment, cea mai gravă problemă este lipsa locurilor de veci. Mai sunt disponibile doar câteva sute, însă vom şti cu exactitate la finalul inventarierii“, a încheiat Bran.


În câteva săptămâni, vor începe şi lucrările de modernizare a cimitirului. Este vorba de un proiect în valoare de 1,35 milioane de lei, sursa de finanţare fiind bugetul local.


„Proiectul a fost depus şi urmează licitaţiile. Vor fi modernizate poarta de acces, aleile principale şi cele secundare, vor fi semnalizate parcelele şi vor fi montaţi stâlpi de iluminat şi băncuţe“, a spus Daniel Neacşu.


Potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare a cimitirului, locurile de înhumare vor putea fi concesionate pe termen limitat, respectiv pe o perioadă de 15-25 de ani cu posibilitatea prelungirii, sau nelimitat. Taxele de concesionare urmează şi ele să fie stabilite ulterior de consilierii locali.

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri