Vaslui: Dezinteres pentru declaraţiile online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 10% dintre patronii vasluieni au obţinut certificatele digitale necesare acestui proces obligatoriu peste câteva zile. Ultimele declaraţii în varianta clasică, adică cea printată, sunt cele aferente lunii mai şi pot fi depuse până pe 25 iunie.

Criza economică, dar şi lipsa unor oameni pregătiţi care să lucreze cu noul soft, fac ca 90% din societăţile vasluiene să rişte sancţiuni, deoarece nu vor putea transmite la timp declaraţiile unice de contribuţii online.

Noile declaraţii vor trebui depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, ceea ce presupune semnarea electronică a acestora de către angajatori. Aceştia vor utiliza un certificat calificat şi vor trimite declaraţiile pe site-urile www.e-romania.ro şi www.e-guvernare.ro.   
Potrivit Oficiului Registrului Comerţului (ORC) Vaslui, în acest moment sunt înregistrate circa 13.000 de firme, din care peste 9.700 sunt în funcţiune.

Penalităţi de întârziere

„Până în prezent, la nivelul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Vaslui sunt înregistraţi 961 de contribuabili care şi-au activat semnătura digitală. Cu această ocazie, îi invităm şi pe ceilalţi agenţi economici vasluieni care încă nu au certificatul digital calificat să urgenteze obţinerea acestuia şi să procedeze la depunerea online a declaraţiilor fiscale. În caz contrar, riscă să fie amendaţi“, ne-a precizat Mirela Bulgaru, purtătorul de cuvânt al DGFP Vaslui. Certificatele digitale cuprind datele a patru declaraţii distincte de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Casa Judeţeană de Pensii, Casa de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

De acord, dar nu au cu ce

Declaraţiile vor fi încărcate şi verificate într-o bază de date centrală, de unde se vor distribui informaţii către cele patru instituţii, în funcţie de atribuţiile şi competenţele fiecăreia. Cei care nu se conformează cerinţei nu vor mai avea posibilitatea depunerii certificatelor printate şi vor acumula penalităţi de întârziere pentru fiecare zi.

Oamenii de afaceri vasluieni salută această nouă metodă de a preda declaraţiile fiscale, dar spun că lipsa unui astfel de soft şi a oamenilor calificaţi vor face ca mulţi dintre ei să nu se conformeze legii. „Această nouă metodă trebuie privită pe două planuri. Pe de o parte este bine că se scapă de drumurile pe la toate instituţiile, pe de altă parte oamenii se plâng că nu au cu ce şi nici cu cine să lucreze cu acest soft“, a declarat Ovidiu Copacinschi, preşedintele Asociaţiei Patronatelor Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Vaslui.
Formularele digitale (112) se pot obţine de la cei trei furnizori acreditaţi din ţară: Cert Sign, Digi Sign şi Trans Sped.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite