Vaslui: Bacteria E.coli ruinează afacerile precupeţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii se plâng că isteria castraveţilor contaminaţi i-a determinat să scadă mult preţurile la toate legumele. Între timp, medicii din tot judeţul sunt cu ochii în patru. Şefii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) le-au transmis să raporteze orice suspiciune de infectare cu E.coli.

În urma isteriei de la nivel european, şi în Piaţa „9 Mai“ din Bârlad precupeţii au fost nevoiţi să lase foarte mult din preţ pentru a nu rămâne cu marfa pe tarabe. Şi cum nici aşa vânzările nu mergeau bine, cei mai mulţi pieţari au renunţat să mai aducă „leguma interzisă“: castravetele. Puţinii comercianţi care au castraveţi pe tarabă se mulţumesc cu 50 de bani pe kilogram.


Nici un caz de contaminare cu E.coli în judeţ


„Eu aduceam castraveţi de la Matca (n.r. judeţul Galaţi), însă când am văzut că vânzările nu merg, am renunţat şi aduc alte legume. Cheltuiam foarte mult pe transport şi la final, când comparam cheltuielile cu veniturile, nu ieşeam nici măcar pe zero. E păcat că oamenii se sperie aşa de repede de o bacterie de care nici măcar nu au auzit. Şi oricum nu ar avea cum să se infecteze cu ea dacă ar respecta regulile de igienă“, ne-a declarat Ioana Cristea, vânzătoare.

Pieţarii au fost nevoiţi să mai scadă preţurile şi la celelalte legume. Un kilogram de roşii, de exemplu, a ajuns la 1,5-2 lei, în timp ce preţul verdeţurilor a scăzut la jumătate în ultimele zile. „Este foarte bine că au mai scăzut preţurile, de unele produse nici nu puteam să ne atingem până acum“, ne-a spus Georgeta Tofan, pensionară.


Respectaţi normele de igienă

Medicii de la secţiile de Boli Infecţioase din judeţ au fost informaţi de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică să raporteze orice suspiciune de infectare cu E.coli. Până acum, însă, nu au existat astfel de cazuri. „Orice fruct sau legumă cumpărată de la piaţă sau culeasă din grădină trebuie obligatoriu spălată foarte bine, astfel încât riscul de contaminare să nu existe. De asemenea, igiena corporală este foarte importantă“, a spus Gabi Botoi, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui.

Pericolul E.coli

Bacteria poate provoca diaree sanguinolentă, iar în cazuri mai rare şi insuficienţă renală. Bacteria poate fi luată de pe fructele sau legumele nespălate, dar şi din fecalele animalelor. Unele persoane pot fi infectate fără să prezinte niciun simptom. Acestea pot transmite însă bacteria şi celor cu care vin în contact. În general, afecţiunea se manifestă prin crampe severe la stomac, greaţă sau vărsături.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite