Vaslui: Afaceri pe bani publici în numele părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii Dan Marian şi Dragoş Iftime au încasat peste 340.000 de lei din contracte cu fonduri publice parafate cu Spitalul Judeţean Vaslui. Furnizarea de produse alimentare pentru spitalele din judeţ s-a dovedit o afacere profitabilă pentru cei doi aleşi. Ambii au folosit ca paravan firme controlate de familiile lor.

Dan Marian şi Dragoş Iftime, ambii deputaţi din partea partidului aflat la guvernare, au făcut şi ei afaceri cu statul. Prin furnizarea de produse alimentare unităţilor medicale din judeţ, cei doi au încasat peste 340.000 de lei. Cea mai mare parte din această sumă este trecută în dreptul deputatului Dan Marian, care a avut şi cel mai mare număr de contracte.


Potrivit site-ului cursdeguvernare.ro, în 2010, acesta a avut şase contracte încheiate prin firma Industrial Marian SRL, deţinută de Neculai Marian, tatăl deputatului, cu Spitalul de Urgenţă Vaslui şi cu Spitalul Municipal „Dumitru Castroian“ din Huşi, pentru furnizare de produse, în valoare de 250.000 de lei. Deputatul a explicat că nu a avut nicio implicare pentru ca firma tatălui său să câştige cele patru contracte.

„Acestea au vizat furnizarea de produse lactate pentru spitale, iar în judeţ sunt doar două firme autorizate care îndeplinesc normativele europene pentru procesarea produselor lactate. Una dintre aceste firme este deţinută de tatăl meu, astfel că se explică de ce a câştigat contractele respective“, a spus Dan Marian. Deputatul a adăugat că i-a recomandat tatălui său să nu mai participe la astfel de licitaţii.


Contractele, trecute în declaraţia de interese


Şi familia lui Dragoş Iftime a încasat peste 90.000 de lei în urma unui contract încheiat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui pentru furnizarea de produse alimentare. La fel ca şi colegul său de partid, Iftime a folosit paravan o firmă aflată în proprietatea tatălui său, Ionel Iftime. „A fost vorba de o cerere de ofertă venită din partea spitalului. Nu cred că este ceva ilegal la mijloc“, a menţionat Iftime. 

Senatoarea Doina Silistru, cercetare de 5.000 de euro

Alături de parlamentarii Dan Marian, Dan Bordeianu,  şi Dragoş Iftime, pe lista parlamentarilor vasluieni care au făcut afaceri cu statul apare şi numele senatoarei PSD, Doina Silistru (foto). În 2008, senatoarea a obţinut de la Centrul Naţional de Management Programe, prin Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Pajişti Braşov un contract a cărui valoare totală se ridică la 300.000 de lei. Potrivit senatoarei,  o treime din valoarea contractului ar trebui să ajungă la Staţiunea de Cercetare Pajişti Vaslui.


„Este vorba de un program de cercetare, în valoare de 300.000 de lei, pe care eu l-am semnat în 2008, în calitate de coordonator proiect. Din întreaga sumă, 100.000 de lei trebuiau să ajungă la Staţiunea de Pajişti Vaslui, însă acest lucru nu s-a întâmplat“, a precizat Doina Silistru, adăugând că ea a încasat doar o mică parte din valoarea contractului, reprezentând indemnizaţia de cercetător şi coordonator al proiectului. Astfel, potrivit declaraţiilor de avere postate pe site-ul Senatului, în perioada 2008-2011, în contul Doinei Silistru au intrat peste 5.000 de euro.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite