Ultimii trei vameşi din lotul Albiţa, puşi în libertate de Tribunalul Vaslui. Printre apărătorii care au pledat pentru eliberare a fost şi avocata Paula Iacob

0
0

Judecătorii Tribunalului Vaslui au decis astăzi eliberarea din arest a celor trei vameşi de la Albiţa, ultimii  din cei 18 arestaţi în luna octombrie pentru fapte de corupţie. Este vorba de Daniela Mârza, Alexandru Giugaru şi Lucian Lăcătuşu, vameşii în sarcina cărora procurorii DNA au reţinut cele mai multe acte materiale.

Mandatele celor trei expirau pe 28 februarie. Pentru a-şi pregăti apărările, vameşii au apelat la echipe redutabile de avocaţi. Printre aceştia s-a numărat şi celebra Paula Iacob, care a apărat interesele a două dintre vameşe: Carmen Afloroaei şi Daniela Mârza. În timp de procurorii DNA au cerut menţinerea stării de arest a celor trei vameşi, avocaţii au cerut înlocuirea măsurii preventive cu instituirea controlului judiciar sau arestul la domiciliu. Avocaţii au invocat lipsa pericolului social şi faptul că aceştia nu mai pot influenţa cu nimic dosarul, având în vedere că urmărirea penală s-a încheiat. După o jumătate de oră de deliberări judecătorii au anunţat punerea în libertate a celor trei vameşi, înlocuind măsura arestării preventive cu cea a controlului judiciar. Aceeaşi măsură a fost dispusă şi faţă de ceilalţi 15 vameşi puşi în libertate în luna decembrie de Curtea de Apel Iaşi. Faţă de aceştia s-a luat atunci măsura obligativităţii de a nu părăsi ţara, însă odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, această măsură nu se mai regăseşte în legislaţia penalâ. Decizia instanţei de a institui control judiciar asupra celor 15 inculpaţI i-a nemulţumit atât pe vameşi, cât şi pe avocaţi care au contestat-o imediat după pronunţare.

“Este o soluţie nelegală. Instanţa a propus, din oficiu, luarea acestei măsuri, ceea ce noi considerăm că nu este în regulă. Faţă de cei 15 inculpaţi a încetat de drept măsura obligativităţii de a nu părăsi ţara pe 1 februarie. Nu putem veni acum cu o altă măsură, în speţă cu acest control judiciar, nu vorbim de o înlocuire ci de o altă măsură luată faţă de acelaşă inculpar, de aceea o considerăm nelegală şi am şi contestat-o », ne-a declarat avocatul unuia dintre cei 15 vameşi.

Pe 16 decembrie, DNA a dispus trimiterea în judecată a 22 de vameşi de la Albiţa sub acuzaţia de luare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi trafic de influenţă.

Citeşte şi:

Podul de şpăgi de peste Prut: negocieri ca la piaţă la Albiţa. Unii angajaţi dădeau rest la banii primiţi mită, alţii stingeau lumina când li se acordau „atenţii”

Lotul „Albiţa II“ se măreşte. Încă un vameş a fost arestat preventiv

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri