Tradiţii culinare de Revelion: ce trebuie să mâncăm la trecerea dintre ani pentru a avea parte de noroc şi de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre numeroasele superstiţii legate de trecerea dintre ani, cele legate de pregătirea mesei de Revelion ocupă un loc important pentru cei care cred că norocul poate fi influenţat de un anumit obicei.

Tradiţia spune că masa de Revelion trebuie să fie îmbelşugată şi să cuprindă 12 feluri de mâncare, câte unul pentru fiecare lună a anului. Superstiţioşii spun că, pentru a avea parte de noroc şi sănătate în noul an, de pe masa festivă anumite alimente nu trebuie să lipsească, în schimb altele ar trebui evitate. 

De Anul Nou, nu trebuie să mâncăm carne de pasăre, pentru că se spune că păsările alungă norocul şi bunăstarea. În schimb, alimentele în formă de cerc ne asigură un an bogat şi prosper. 

1. Peştele

Este considerat alimentul vedetă al mesei de Revelion, pe care ar trebui să îl mâncăm pentru a avea un an norocos şi bogat. Dacă mâncăm peşte la trecerea dintre ani, ”alunecăm” mai uşor printre necazuri, spun superstiţioşii. 

2. Strugurii

Consideraţi simbolul belşugului, strugurii nu ar trebui să lipsească din meniul de Anul Nou. Se spune că dacă mănânci 12 boabe de struguri la miezul nopţii vei avea parte de12 luni dulci şi pline de sănătate.

3. Legume cu frunze

Varza, verde sau murată, salata verde, spanacul ar trebui şi ele mâncate de Revelion. Verdele este simbolul sănătăţii, iar frunzele sunt asociate cu bancnotele, astfel încât se crede că dacă vom mânca varză sau salate de Anul Nou vom fi mai sănătoşi şi mai bogaţi în noul an.

4. Fasole, mazăre şi linte

Legumele în formă de boabe sunt şi ele asociate cu ideea de belşug, motiv pentru care mazărea, fasolea sau lintea ar trebui să se regăsească printre garniturile incluse în meniul festiv.

5. Rodia

Considerat un simbol al feritilităţii, rodia este recomandată în noaptea de Anul Nou cuplurilor care doresc să aibă un copil.

6. Carnea de porc

Dacă puiul este considerat simbolul sărăciei, carnea de porc nu ar trebui să lipsească de pe masa de Revelion, fiind asociată cu belşugul şi norocul.  

7. Piftia

O altă superstiţie legată de masa de Revelion mai spune că din meniu nu trebuie să lipsească piftia. Persoanele care vor mânca acest preparat în noaptea de Anul Noul vor avea obrajii rumeni şi fragezi.

8. Orezul

Pentru a avea o viaţă lungă şi prosperă nu ar trebui să ne lipsească din menu de Anul Nou orezul, simbol al abundenţei.

9. Tortul

Superstiţioşii spun că tortul, dar şi prăjiturile în formă circulară nu ar trebui să lipsească de pe masa de Revelion, ele simbolizând veşnicia. 

10. Şampanie

Anul Nou trebuie să vă găsească cu un pahar de şampanie în mână, dacă doriţi să vi se împlinească dorinţele şi să aveţi parte de un an îmbelşugat 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite