Tot ce trebuie să ştiţi despre ambrozie, planta toxică care provoacă alergii fatale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ambrozia

Cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice. Confundată frecvent cu pelinul, ambrozia este o plantă toxică ce poate fi un real pericol pentru persoanele alergice.

În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepţia zonei dealurilor înalte şi a zonei montane), planta preferând solurile nisipoase, mai puţin fertile, uşor alcaline.

Creşte spontan pe terenurile lăsate pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute, dar şi în grădini şi parcuri neîngrijite pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale şi de florea-soarelui, producând pagube semnificative de recoltă.

Este rezistentă la secetă şi arşiţă, fapt ce a determinat ca în ultimii ani secetoşi buruiana să aibe condiţii favorabile să se dezvolte foarte rapid şi să cuprindă areale întregi.

Perioada de vegetaţie se încheie odată cu primele brume şi îngheţuri din luna decembrie.
Buruiana  ambrozia  produce  mari  cantităţi  de  polen  începând  de  la mijlocul  lunii iulie,  în  funcţie de condiţiile pedoclimatice şi se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanţe foarte mari, cu precădere în verile secetoase.

Cum devine o persoană sensibilă la polenul de ambrozia ?

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conţine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentraţie de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3  pentru a induce o reacţie alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăuncioare polen/m3.

În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puţin 4-5 ani. Sunt cazuri când, vârsta de apariţie a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar şi copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia.

Se evidenţiază astfel gravitatea extremă generată de alergia la ambrozia, care afectează sănătatea unei largi categorii populaţionale, care include şi copii cu vârsta de sub 1 an.

Cum se manifestă alergia la ambrozia  

Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită şi  astm,  dar  pot  apărea  şi  simptome  cutanate,  inclusiv  urticarie  şi  angioedem,  putându-se  ajunge  la manifestări similare celor din şocul anafilactic.

Simptomele  rinoconjunctivitei  alergice  sunt:  strănut,  prurit  nazal,  obstrucţie  nazală,  secreţii  nazale apoase,  prurit  ocular,  congestie  oculară,  lăcrimare,  iar  ale  astmului  episoade  de  tuse,  dificultate  în respiraţie sau wheezing (respiraţie şuierătoare).

Simptomele  cutanate  includ  leziuni  de  urticarie,  care  sunt  papule  pruriginoase,  şi  edem  dureros  al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, şi extremităţile.

Şocul anafilactic este cea mai severă formă de reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, şi tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucţia căilor aeriene şi colaps vascular ireversibil. Şocul anafilactic reprezintă o urgenţă medicală. 

Cum se poate trata alergia la ambrozia  

Abordarea terapeutică este complexă şi trebuie să includă:
Evitarea  expunerii  la  polen,  care  poate  ameliora  simptomele  rinoconjunctivitei  alergice. Expunerea la polen poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiţionat cu filtre, prin închiderea ferestrelor în timpul zilei şi prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic.

Tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozia, care este stabilit de medicul alergolog.

Cum poate fi combătută/distrusă ambrozia  

În majoritatea cazurilor buruiana este răspândită şi ocupă spaţii/vetre compacte. Ca urmare, cele mai bune rezultate se pot obţine prin cosirea manuală a acestor vetre sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor şi pemarginea parcelelor.

Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafaţa solului în vederea distrugerii tuturor ramificaţiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principalăiarrestul ramificaţiilorse dezvoltă,înfloresc şi produc încontinuarepolen. Serecomandă cositul repetatde 2-3 ori pe an.

Legea care combate ambrozia

Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, responsabilitatea identificării terenurilor infestate cu buruiana ambrozia revine autorităţilor administraţiei publice locale (primăriilor  comunale,  orăşeneşti  şi  municipale)  care  trebuie  să  verifice  anual  terenurile  de  pe  raza administrativ-teritorială a acestora, să identifice proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor  publice,  căilor  ferate,  cursurilor  de  apă,  lacurilor,  sistemelor  de  irigaţii  şi  ai  bazinelor piscicole, precum şi beneficiarii lucrărilor de construcţii unde au fost identificate focare de infestare şi să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie a fiecărui  an.  Verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu specii de buruieni aparţinând genului ambrosia se va declanşa primăvara după răsărirea acestei specii.

Potrivit prevederilor art. 5 din Legea nr. 62/2018 şi ale art. 4 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr.
707/2018, verificarea şi constatarea nerespectării obligaţiilor de combatere a buruienii ambrozia, precum şi aplicarea sancţiunilor se face de către o Comisie mixtă constituită prin ordin al prefectului. 

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite