Sfârşit dramatic pentru o tânără familie: lehuză de 20 de ani - moartă în sala de naşteri, soţul - decedat prin electrocutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără de numai 20 de ani din localitatea vasluiană Iveşti a murit, miercuri după-amiază, 27 mai, pe masa din sala de naşteri, la puţin timp după ce a născut cel de-al doilea copil al său. Medicii nu găsesc explicaţii pentru înrăutăţirea bruscă a stării de sănătate a pacientei.

Medicii curanţi de la Spitalul Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad nu au reuşit să salveze viaţa unei tinere mămici de numai 20 de ani, aflată la a doua naştere. Tânăra a murit în stop cardio-respirator iresuscitabil după o oră şi jumătate de la expluzarea fătului. Femeia era văduvă de puţin timp, soţul acesteia a murit electrocutat pe un şantier din preajma Bucureştiului.

Alina Cazacu (20 ani), din localitatea Iveşti, a ajuns la spitalul bârlădean pe 27 mai, în jurul orei 10.00, fiind adusă cu o ambulaţă cu simptome specifice declanşării naşterii. Medicii susţin că au făcut toate investigaţiile necesare, au supravegheat-o permanent şi au procedat ca la carte.

Potrivit fişei medicale, pacienta a fost consultată imediat după prezentare şi s-a constatat debutul travaliului. La mai puţin de o oră după internare, i-a fost făcut un ecograf şi medicul ginecolog a stabilit că este vorba despre un făt de 35 de săptămâni cu greutatea de 2.640 grame (cu erorile ecografice). A fost dusă în sala de travaliu şi, la ora 12.30, i s-a rupt membrana spontan. Avea pulsul şi tensiunea normale. Imediat a fost mutată în sala de naşteri. A născut fără probleme, natural. Naşterea a fost înregistrată la ora 13.40. Copilul, un băieţel de 2.300 de grame, a primit nota 9.

image

Poliţiştii de la Biroul de Investigaţii Criminale Bârlad au preluat cazul FOTO Sabina Ghiorghe

Au urmat procedurile standard. A fost perfuzată (ser fiziologic şi oxitocină), a fost curăţită placenta etc. În momentul în care i se făcea verificarea globului de siguranţă (burtica), i s-a alterat brusc starea de sănătate chiar sub ochii medicului de gardă, s-a cianozat şi s-a instalat stopul cardio-respirator. Ginecologul a anunţat Reanimarea şi, în câteva secunde, au demarat resuscitarea. Decesul a fost înregistrat la ora 15.05.

Medicii nu au explicaţii

După declararea decesului, medicii au anunţat Poliţia Bârlad pentru a demara procedurile de necropsie medico-legală cum se impune în cazul morţilor suspecte. Tot ieri a fost sesizat cazul şi la Direcţia de Sănătate Publică Vaslui.

“S-a procedat ca la carte, a fost monitorizată permanent. Nu ne explicăm ce s-a putut întâmplat. Este de presupus că a fost vorba despre o embolie. Pacienta a avut puls şi tensiune în parametri normali pe toată durata spitalizării. Ea a declarat că sarcina era înregistrată la medicul de familie, nu ştim dacă a făcut vreun control de specialitate. S-a degradat brusc starea de sănătate şi a intrat în stop cardio-respirator iresuscitabil. A venit singură la spital, fără un telefon asupra ei sau cu aparţinători. Nu ştim cum să anunţăm familia”, a spus, pentru “Adevărul”, dr. Gabriela Daniş (foto dreapta), directorul medical al spitalului.

Pacienta a fost monitorizată pe timpul naşterii de dr. Mihail Andronachi, şeful secţiei Obstetrică-ginecologie, acesta fiind de gardă.

Doi copii orfani de ambii părinţi

Lehuza decedată în spital mai are o fetiţă de nici doi ani, care a rămas în grija buncilor pe linie maternă. Probabil, tot ei vor creşte şi băieţelul nou-născut. Este o familie de oameni gospodari, dar săraci. Trăiesc din munca cu ziua şi ajutorul social. Tatăl celor doi copilaşi este din localitatea vasluiană Odaia Bursucani şi, văduva, înainte să nască, le-a spus medicilor că a murit de curând în urma unui accident de muncă. Acesta, negăsind un loc de muncă în sat sau mai aproape de familie, s-a angajat pe un şantier în apropierea Bucureştiului. A murit electrocutat.

Comunitatea sare în ajutor

Vestea decesului subit al tinerei, care a lăsat în urmă doi copilaşi orfani, a marcat comunitatea în care trăieşte. Dumitrache Nistor, primarul de Iveşti, a aflat teribila veste de la reporterul "Adevărul": "E cutremurător. Mare păcat de tânăra asta şi de copilaşi. Provine dintr-o familie de oameni gospodari, locuia în acelaşi habitat cu părinţii. Să vedeţi ce casă frumoasă au! Sunt muncitori, dar săraci. Tatăl decedatei primeşte ajutor de la 416 (n.r. ajutor social). O să-i sprijinim cu înmormântarea. Oricum, ajutăm la necaz toate familiile sărace, dar mai ales într-un caz atât de nefericit".

Ancheta a fost preluată de poliţiştii de la Biroul de Investigaţii Criminale Bârlad. Cadavrul femeii a fost dus la morga din incinta spitalului, urmând a fi făcută necropsia peste cel puţin 24 de ore de la declararea decesului.

Citeşte şi:

Performanţă medicală la spitalul din Bârlad: o operaţie extrem de dificilă în care medicii au refăcut nu doar un braţ zdrobit, ci şi tatuajul de pe mână

Ca în România: spital de urgenţă fără medici de urgenţă. Singurul doctor face gărzi cât pentru 11: „E criminal, muncim până la epuizare“

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite