Performanţă medicală la spitalul din Bârlad: o operaţie extrem de dificilă în care medicii au refăcut nu doar un braţ zdrobit, ci şi tatuajul de pe mână
0Performanţa unei echipe mixte de medici de la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad, judeţul Vaslui, în cazul unui pacient cu braţul stâng zdrobit într-un accident a mers până la detalii fine. Braţul unui bărbat de 39 de ani a fost refăcut de la os, continuând cu muşchi şi ligamente şi finalizat cu reconstruirea tatuajului
Într-un spital de provincie clasificat ca fiind de nivel III de competenţe, nivelul IV fiind cel inferior, se fac intervenţii chirurgicale performante şi chirurgii se ocupă chiar şi de detalii care nu intră în atribuţiile lor: chirurgie estetică.
Costel Blănaru (39 ani), din localitatea vasluiană Cetăţuia, comuna Puieşti, a fost victima unui accident pe 14 mai care s-a soldat cu leziuni grave la nivelul membrului superior stâng. A fost la un pas să-i fie amputată mâna stângă şi să rămână infirm pe viaţă. După o primă operaţie care s-a întins pe parcursul a cinci ore, mâna i-a fost reconstruită în detaliu de o echipă mixtă de medici bârlădeni.
Bărbatul se afla la volanului unui automobil tip Buggy când a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi s-a răsturnat într-un şanţ. Mâna stângă i-a fost prinsă sub cadrul metalic al “maşinuţei” şi i-a fost strivită. În seara aceleiaşi zile a fost transportat la Spitalul Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad unde a fost diagnosticat cu: “fractură deschisă cominutivă humerus stâng, fractură radius şi cubitus cu smulgere muşchi biceps şi triceps, brahioradial şi extensorul comun al degetelor”. Altfel spus, mâna stângă a fost ruptă în trei locuri, una dintre fracturi fiind deschisă, muşchii braţului smulşi şi cotul zdrobit.
“Am fost conştient tot timpul, nu mi-am pierdut nicio secundă memoria. Mâna stângă îmi atârna cu muşchii desfăcuţi. Mi-am zis că voi rămâne infirm pe viaţă, că toate planurile s-au spulberat. Muncesc de mai mulţi ani în Olanda, am strâns bani să-mi fac o casă, o familie, un rost al meu. Luni (n. r. 11 mai) m-am întors în ţară şi joi am avut accidentul. Când m-am trezit după opreraţie şi am văzut mâna pusă la loc nu-mi venea să cred. Pot să mişc degetele, chiar mi s-a recomandat să fac asta. Doctorii mi-au refăcut chiar şi tatuajul, la asta nu m-aş fi gândit”, a spus, pentru “Adevărul”, Costel Blănaru.
Pacientul le-a cerut medicilor pozele martor, dinainte şi după operaţie. În ciuda accidentului suferit, se consideră norocos.
Salvat de la amputaţie
Pacientul a intrat în sala de operaţie în jurul orei 22.00, intervenţie care s-a încheiat după ora 3.00 dimineaţa. Patru medici au colaborat pentru reuşita intervenţiei: Vasile Cojocari şi Vladislav Afteni - chirurgi ortopezi, Oleg Tacu - chirurg plastic şi reparator şi Veciaslav Galiţ - anestezist. Doi dintre chirurgi au fost chemaţi la spital special pentru această opraţie, fiind în timpul lor liber.
Dr. Vasile Cojocari FOTO Sabina Ghiorghe
“A fost o operaţie grea care nu s-ar fi putut realiza fără colaborarea întregii echipe medicale. I-am salvat braţul de la amputare, cel mai important. Va urma cel puţin încă o intervenţie chirurgicală pentru fixarea oaselor şi trebuie revăzut nervul radial. Pacientul are o pareză momentan, nu poate să ridice palma în sus. E prea devreme să ne pronunţăm cât va dura recuperarea”, a precizat medicul curant, chirurgul ortoped Vasile Cojocari.
De partea reconstrucţiei nervilor şi muşchilor distruşi s-a ocupat dr. Oleg Tacu, chirurg plastic şi reparator: “Ne-a preocupat refacerea integrităţii musculare, explorarea arterei humerale care alimentează tot membrul superior”. Mulţumit că a reuşit reconstruirea braţului şi recuperarea funcţiilor muşchilor şi nervilor, a trecut la partea estetică a operaţiei şi a refăcut şi tatuajul care se întindea pe tot braţul pacientului.
Chirurgul-microscop
Oleg Tacu, singurul chirurg plastic şi reparator de la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad, este pasionat de meseria sa şi are o particularitate care i-a uimit chiar şi pe profesorii săi. Acesta are o acuitate vizuală ieşită din comun şi reuşeşte să sutureze muşchi, nervi şi ligamente fără să se ajute de microscop. Controalele oftalmologice efectuate au stabilit că Oleg are acuitate vizuală de 1.5, faţă de 1,0, cât au oamenii cu vedere bună. Panoul oftamologic poate fi citit, în mod normal, de la o distanţă de 6 metri. Doctorul Tacu distinge literele cele mai mici de pe panou de la 11 metri! Chirurgul este pasionat de microchirurgia plastică reparatorie şi face chirurgie estetică în sistem privat, pentru a completa veniturile.
Oleg Tacu, chirurg plastic şi reparator FOTO Sabina Ghiorghe
Citeşte şi: