Românii au început să intre în Republica Moldova doar cu cartea de identitate

0
0
Traficul în Vama Albiţa se desfăşoară normal
Traficul în Vama Albiţa se desfăşoară normal

Începând de sâmbătă, cetăţenii Uniunii Europene pot intra pe teritoriul Republicii Moldova doar cu cartea de identitate, după ce autorităţile moldovene au adoptat un act normativ în acest sens.

Guvernul Republicii Moldova a aprobat marţi, 16 iunie, o decizie privind modificarea Hotărârii nr. 765, din data de 18 septembrie 2014, privitoare la "aprobarea listei documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea de către străini a frontierei de stat a Republicii Moldova".

Principala modificare adusă a fost înlocuirea în tot cuprinsul hotărârii a sintagmei "Carte de identitate biometrică" cu "Carte de identitate de formatul ID1, ID2, inclusiv biometrică". Potrivit serviciului de presă al Guvernului Republicii Moldova, schimbările aprobate înseamnă că cetăţenii Uniunii Europene nu vor mai fi obligaţi să prezinte în punctele vamale de la graniţa cu Basarabia paşapoarte sau cărţi de identitate biometrice, ci vor putea trece graniţa doar în baza cărţilor de identitate simple.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis, însă, miercuri, 17 iunie, un comunicat de presă prin care desfiinţează toată deciziile adoptate prin semnătura premierului demisionar Chiril Gaburici, în şedinţa de marţi, 16 iunie. Potirivit comunicatului, Gaburici, care şi-a anunţat demisia pe 12 iunie, nu putea semna cele 50 acte guvernamentale aprobate ieri, deoarece depăşesc „funcţiile de administrare a treburilor publice”, care-i sunt permise în calitate de prim-ministru demisionar.

Cu toate acestea, hotărârea de Guvern privind trecerea graniţei doar cu cartea de identitate este pusă în aplicare începând de sâmbătă.

”Poliţia de Frontieră Vaslui a primit o informare telefonică de la autorităţile de frontieră din Republica Moldova prin care a fost înştiinţată că cetăţenii români au posibilitatea trecerii frontierei doar pe baza unui act de identitate. Măsura a fost luată în baza unei hotărâri a autorităţile din ţara vecină”, a declarat, inspectorul Irina Mirică, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui.
Trecerea frontierei doar în baza cărţii de identitate nu a afectat traficul prin Vama Albiţa, cel mai mare punct de trecere a frontierei cu Republica Moldova, deocamdată, desfăşurându-se în limite normale, fără să fie înregistrate creşteri pe sensul de ieşire din ţară.
 

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri