Revoltă în Vama Albiţa! Un ordin emis de Ministerul de Finanţe a creat haos şi a fost nevoie de intervenţia mascaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 150 de maşini aşteaptă la coadă FOTO:adevarul
Peste 150 de maşini aşteaptă la coadă FOTO:adevarul

Sute de basarabeni care vor să intre în România prin cea mai mare vamă de la graniţa de est a ţării aşteaptă de ore bune la coadă, după ce condiţiile de intrare ţara noastră s-au schimbat începând cu această noapte.

Calvarul oamenilor a început din această noapte, de când ordinul a intrat în vigoare. Cum şi vameşii au fost luaţi pe nepregătite, aceştia nu au înţeles nici ei prea bine ce trebui să facă. Când s-au dumirit, s-a schimbat tura, aşa că procedura a fost luată de la capăt, spre disperarea oamenilor. 

Practic, oamenii sunt obligaţi să completeze nişte formulare în care declară ce conţin bagajele şi ce cantităţi de produse transportă, regula fiind valabilă pentru autoturisme şi microbuze.

Nemulţumiţi, oamenii au început să ceară socoteală vameşilor şi poliţiştilor de frontieră, motiv pentru care a fost nevoie de intervenţia trupelor speciale pentru a calma spiritele.

„Eu stau în vamă de la ora 03:00 dimineaţă. Nu se poate aşa ceva. Am familie care mă aşteaptă în România, am copii! Controlul poliţiştilor de frontieră durează doar 5 minute, însă completarea acestor declaraţii ţine o maşină aproape o oră“, ne-a spus Adrian Jeverdan, de 23 de ani. 

„Este o masură care ţine strict de Biroul Vamal Albiţa, fiind vorba despre un Ordin al Ministrului de Finanţe, care impune noi cantităţi de bunuri permise la intrarea în România. Într-adevăr, se înregistrează timpi de aşteptare măriţi, dar Poliţia de Frontieră a luat toate măsurile necesare care ţin de instituţie, pentru desfăşurarea în condiţii bune a tranzitului în Vama Albiţa. Mai multe amănunte despre tot ce ţine de aplicarea acestui Ordin al Ministrului doar colegii de la Biroul Vamal Albiţa vă pot da“, a declarat inspectorul Denis Lazăr, reprezentantul Sectorului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Unii oameni s-au întors din drum

Nemulţumiţi de situaţie, unii oameni au renunţat să mai stea la coadă şi au preferat să plece înapoi către Republica Moldova. „Este bătaie de joc ce se întâmplă. Am impresia că vameşii îşi bat joc de noi intenţionat, altfel nu îmi explic de ce trimit pe unii dintre cei care au ajuns la punctul de control să completeze din nou aceste formulare. Şi eu cred că renunţ şi mă întorc în Basarabia“, ne-a spus şi Corneliu Brădescu, de 35 de ani. 

Până la ora redactării acestei ştiri, reprezentanţii Biroului Vamal Albiţa nu au putut fin contactaţi.

Citeşte şi:

Aglomeraţie în Vama Albiţa din cauza basarabenilor care petrec sărbătorile de iarnă pe rit vechi

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite