Reacția ministrului Sănătății în cazul bătrânului umilit în spitalul din Bârlad: „Acei angajați n-au ce căuta în sistemul sanitar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Rafila spune că infirmiera și brancardierul care au umilit și bruscat un bătrân nu ar trebui să lucreze într-un spital pentru că sunt lipsiți de empatie și de educație.

Alexandru Rafila crede că infirmiera și brancardierul ar trebui concediați FOTO arhivă Adevărul
Alexandru Rafila crede că infirmiera și brancardierul ar trebui concediați FOTO arhivă Adevărul

Ministrul Sănătății a reacționat în cazul bătrânului umilit în spitalul din Bârlad. Alexandru Rafila spune că infirmiera și brancardierul care au umilit și bruscat un bărbat în vârstă nu au ce căuta în sistemul sanitar.

„Sigur că asta ar fi o problemă legată de educație și cred că nimeni, chiar dacă nu face parte din rândul personalului medical, nu se poate purta așa cu o persoană aflată în dificultate, cu atât mai mult cu o persoană care are o boală și, în mod evident, nu se poate deplasa. ‘Reprobabil’ este un cuvânt ușor pentru acest comportament. (…) E clar că aceste comportamente n-au legătură, în primul rând, cu sistemul de sănătate. Opinia mea – nu mă ante-pronunț în vreun fel sau altul – este că oamenii (care l-au târât pe bătrân, n.r.) n-au ce căuta în sistemul sanitar, pentru că aici e o chestiune de empatie, de grijă față de pacient și de educație”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății la Antena 3 CNN.

Ministrul Sănătății spune că se impune ca reprezentanții spitalului bârlădean să ia măsuri pentru ca astfel de situații să nu se mai repete.

„Conducerea spitalului, din câte înțeleg, a declanșat o anchetă administrativă și trebuie să ia și niște măsuri evidente. Vreau să vă mai spun un lucru: fiecare spital trebuie să respecte niște proceduri. Spitalul are o procedură atunci când este acreditat pentru furnizarea de servicii medicale. Inclusiv banii pe care îi primește de la Casa de Asigurări țin de nivelul serviciilor medicale pe care le oferă în urma acreditării. Ori, acreditarea impune inclusiv modul de comportament și de transport al pacienților aflați în dificultate. Aici sigur că managementul fiecărei unități sanitare poate să ia măsuri. Există Comisie de disciplină care poate aplica sancțiuni, inclusiv reducerea veniturilor unor persoane care se comportă în felul acesta. Însă aici organismele profesionale sau cele sindicale pot, de asemenea, să ia atitudine, pentru că discutăm de membri ai acestor organisme profesionale sau sindicale și cred că oprobriul public asupra acestor oameni care se comportă în felul acesta, din păcate, se poate extinde și asupra altor persoane din sistemul de sănătate care se comportă exemplar cu pacienții”, a mai adăugat Alexandru Rafila.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite