Proiect unic la Vaslui: una dintre cele mai mari închisori din România, pictată de zeci de artişti într-o imensă ”pată de culoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare proiect street art din România va fi găzduit săptămâna viitoare de Penitenciarul Vaslui. Zeci de artişti din întreaga ţară vor încerca să aducă arta dincolo de limitele convenţionalului, în spatele gratiilor, în cadrul unui proiect iniţiat de organizatorii festivalului Open Camp Vaslui.

“O pată de culoare – arta în spatele gratiilor” este un proiect ce face parte din programul de activitati al festivalului Open Camp Vaslui, ce se va desfasura in perioada 5-7 August, in Poligonul de Tir Paiu, din Vaslui. Organizatorii proiectului sunt Penitenciarul Vaslui, Asociatia Grupul de Iniţiativă şi Actiune Vaslui, în parteneriat cu Primaria Municipiului Vaslui şi alte ONG-uri.

Peste 30 de artişti din întreaga ţară, alături de elevi, voluntari, dar şi deţinuţi vor picta pereţii exteriori ai Penitenciarului. Suprafaţa totală ce urmează a fi pictată va reprezenta un record naţional, organizatorii sperând să poată acoperi cu desene peste 1500 de metri pătraţi.

“Ideea este un pic mai veche. De anul trecut ne gândeam să includem în programul festivalului şi o parte de graffiti, însă nu am găsit nici resursele, nici motivaţia necesară. Atunci când am primit aprobarea penitenciarului pentru a transpune proiectul pe zidurile închisorii a fost un sentiment de nedescris. Ulterior, cu sprijinul lor am dezvoltat acest proiect care este unic în România, atât ca amploare cât şi ca loc de desfăşurare”, precizat Ciprian Hordilă, organizatorul festivalului Open Camp.

Acţiunea va începe luni, 1 August, şi se va finaliza odată cu începerea festivalului Open Camp, pe 5 August. Pentru pictarea întregii suprafeţe urmează a fi folosită o cantitate impresionantă de materiale: peste 1000 de sprayuri şi peste 1000 de litri de vopsea. 

Printre cei care vor participa la pictarea pereţilor Penitenciarului Vaslui se vor număra şi artişti cunoscuţi, în al căror portofoliul se regăsesc proiecte similare prin care au fost decorarate teatre, sedii de firme, banci, biblioteci sau instituţii de învăţământ.

”Dincolo de actul artistic în sine, proiectul are si un puternic impact social prin faptul că îi va implica în activităţi şi pe detinuti, dar mai ales prin faptul că va transforma mediul carceral într-un loc mult mai prietenos şi primitor. Pereţii ce vor fi desenati reprezinta zidurile curţilor de plimbare, cu care deţinuţii vor intra în contact zi de zi”, a subliniat Ciprian Hordilă.

Întreaga suprafaţă pictată va putea fi văzută în perioada festivalului Open Camp Vaslui. Între 5 şi 7 August doritorii se vor putea înscrie pe listele de vizitatori. De asemenea, organizatorii festivalului pregătesc o surpriză pentru deţinuţi. Este vorba de participarea acestora la unul dintre concertele care se vor desfăşura în cadrul Open Camp Vaslui 2016.
 

Mai puteţi citi:

Open Camp Vaslui. Povestea celui mai mare festival în aer liber din zona Moldovei: fără sponsori, dar animaţi de ambiţie şi dragostea pentru muzică

 Îngerul copiilor din suburbia celui mai sărac oraş din ţară. Cum a reuşit un preot din Vaslui să pună bazele unui centru care schimbă viaţa copiilor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite