Producătorii agricoli vasluieni se reprofilează pe culturile cu mai multă căutare pe piaţa externă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se iau 20 de picături de ulei de cătină, de trei ori pe zi, timp de o lună

Interesul producătorilor agricoli din Vaslui pentru culturile mai deosebite a început să crească de la un la altul. În judeţul Vaslui au fost înfiinţate în ultima perioadă 9 hectare de Cǎtinǎ albǎ, o plantă cu reale beneficii pentru sănătate, cu multă căutare la export.

Culturile au fost înfiinţate  pe raza comunelor Ivǎneşti, Ciocani, Drînceni şi Tutova, iar 5,2 ha sunt înregistrate în sistem de agriculturǎ ecologicǎ.
„Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agricole proaspete şi autentice, prin procese create să respecte natura şi sistemele acesteia. Agricultura ecologică are o contribuţie majoră la dezvoltarea durabilă, la creşterea activităţilor economice cu o importantă valoare adăugată şi la sporirea interesului pentru spaţiul rural”, a declarat directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, Gigel Crudu.
Potrivit specialiştilor, în etapa de producţie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere. Cătina albă este un arbustoid ce creşte sub formă de tufă deasă de 1,5 – 3,5 m. Ramurile sunt prevăzute cu spini. Este o specie unisexuat dioică. Fructul este o bacă falsă rezultată din dezvoltarea receptaculului floral, de culoare galben-portacalie sau portocalie-roşcată, formă ovoidală sau globuloasă. Fructul propriu-zis este o achenă ovoidală aflată în interiorul bacei. Planta se recoltează toamna, după căderea brumei.

Citeşte şi: 

Lavanda, aurul mov de la polul sărăciei. Cât câştigă un vasluian din cultivarea plantei medicinale

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite