Procesul în care ginerele „regelui asfaltului“ din Vaslui este judecat pentru omor s-a încheiat: „Regret mult ce s-a întâmplat, vă rog frumos să mă credeţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 6 decembrie, la Tribunalul Vaslui s-a încheiat procesul în care ginerele omului de afaceri Emil Savin a fost judecat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat, fiind acuzat că a omorât un cioban după ce l-ar fi călcat intenţionat cu maşina. Judecătorii au amânat pronunţarea sentinţei în acest caz pentru 20 decembrie.

Timp de mai bine de o oră avocatul familiei Savin a pledat pentru nevinovăţia inculpatului Cornel Şelaru, solicitând instanţei schimbarea încadrării juridice din omor calificat în ucidere din culpă, iar în cazul în care cererea nu va fi însuşită de instanţă să se dispună achitarea, pe motiv că este o faptă ce nu i se poate imputa inculpatului.

Avocatul Ionel Nechita este acelaşi care a obţinut achitarea lui Emil Savin în dosarul de corupţie în care a fost judecat alături de fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui, Remus Mitrea.

La fel ca şi atunci, avocatul a invocat că probele de la dosar nu demonstrează vinovăţia clientului său.

În cazul de faţă, Nechita a invocat că nu sunt probe care să demonstreze că inculpatul a urmărit victima prin lanul de gâu, cu intenţia de a o ucide, aşa cum au reţinut procurorii în actul de sesizare al instanţei şi că Şelaru nu a avut un comportament de ucigaş.

Apărarea inculpatului: călcare accidentală

Reprezentantul Ministerului Public a solicitat condamnarea inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat arătând că în cazul de faţă este vorba de intenţie şi nu de culpă, victima a fost urmărită cu maşina de teren 67 de metri, prin lanul de grâu, în final fiind lovită pe la spate şi călcată. În plus, procurorul de şedinţă a arătat că toate cele trei exertize criminalistice realizate în acest caz, pe parcursul urmăririi penale şi a cercetării judecătoreşti, confirmă ipoteza omorului cu intenţie.

În replică, avocatul Nechita a invocat că, de fapt, întreg ansablul probator arată că a fost vorba de un accident şi nu de o crimă. ”Inculpatul în declaraţia dată în faţa Tribunalului a arătat că el nu a obervat decât un cioban, pe Hurduc, care a alergat spre stână. Ulterior a intrat cu maşina în lanul de grâu, cu farurile aprinse şi claxonând, cu intenţia de a scoate oile de acolo. Nu a văzut niciun alt om alergând în faţa maşinii. Scenariul potrivit căruia victima a fost urmărită şi lovită pe la spate de autoturism nu este dovedit de probe. Dacă impactul ar fi fost cel reţinut în actul de sesizare al instanţei, victima ar fi fost aruncată şi altele ar fi fost leziunile. Noi apreciem că a fost vorba de o călcare accidentală a victimei care stătea ghemuită sau culcată la nivelul solului pentru a nu fi  observată”, a afirmat avocatul Nechita. 

Acesta a invocat că situaţia dată este una atipică, care nu este specifică nici infracţiunilor de omor, dar nici celor de ucidere de culpă. În ultimul său cuvânt, Cornel Şelaru a declarat că îi pare rău pentru cele întâmplate: ”Regret mult ce s-a întâmplat, nu am văzut nicio persoană în faţa maşinii. Vă rog frumos să mă credeţi”. Având nevoie de timp pentru deliberare, judecătorii au amânat pronunţarea sentinţei pentru 20 decembrie.

Cioban urmărit în lanul cu grâu

Pe 28 mai 2014, Emil Savin şi ginerele său, Cornel, se îndreptau către un fond de vântătoare ce aparţine omului de afaceri. La un moment dat cei doi au surprins doi ciobani  cu oile într-un lan de grâu. Au coborât din maşină şi au lovit cu o bâtă pe unul dintre bărbaţii, care a luat-o la fugă spre stână. Cel de-al doilea cioban a fugit în lanul cu grâu. Potrivit anchetatorilor, victima a fost urmărită în lanul de grâu ca o pradă şi călcată cu maşina.

Prima pistă a procurorilor a fost că maşina a fost condusă în noaptea de 28 mai 2014 chiar de "regele asfaltului", Emil Savin, şi că ginerele şi-a luat vina asupra sa, însă ipoteza nu a fost confirmată de probe. Ginerele a fost arestat preventiv, însă după zece luni de arest, în martie 2015, fost plasat în arest la domiciliu, ulterior şi această măsură, fiind revocată.

Cine este Farmazon

După tragedie, familia Savin a încheiat o înţelegere la notar cu familia ciobanului decedat căreia i-a oferit suma de 30.000 de lei, cu titlu de daune morale şi cheltuielile de înmormântare.

Emil Savin, zis Farmazon, este proprietarul societăţii Transmir, cea mai mare firmă de construcţii civile din judeţ. Afaceristul este cunoscut ca fiind un apropiat ai şefilor PSD din judeţ. De altfel, un alt ginere lui Emil Savin, Eduard Popica, este prefectul judeţului Vaslui. De-a lungul anilor, societatea Transmir a fost abonată la contractele pe bani publici, majoritatea drumurilor din judeţ fiind asfaltate cu utilajele administrate de Savin.

 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite