Cum s-au născut „Regii asfaltului“ din Vaslui. DNA: „În România a devenit o practică obişnuită ca 1 km de drum să aibă un preţ dublu faţă de costurile reale“
0
O anchetă a procurorilor DNA în cazul societăţii celui supranumit regele asfaltului din Vaslui scoate la iveală cum sunt fraudate fondurile europene, cum ajung drumurile în care se investesc zeci de milioane de euro ca după bombardament după doar câţiva ani de folosinţă, dar şi vicleşugurile la care recurg afaceriştii.
Omul de afaceri vasluian Emil Savin i-a câştigat titulatura de rege al asfaltului, după ce, de-a lungul anilor, firma sa a câştigat majoritatea licitaţiilor pentru drumurile judeţului.
Dacă în perioada comunistă a fost şoferul preşedintelui de CAP din fosta comună Murgeni, după Revoluţie, Farmazon, aşa cum îl ştiu toţi apropiaţii şi oamenii din zonă, şi-a descoperit spritul de mic întreprinzător, iar relaţiile aveau să îl propulseze, în câţiva ani, în rândul afaceriştilor de frunte ai judeţului.
Abonată la contracte la contractele pe bani publici,Transmir, societatea lui Emil Savin, a reuşit performanţa de a-şi tripla cifra de afaceri în plină criză economică, 2010 fiind anul de glorie, cu o cifra de afaceri 63.344.708 lei şi un profit 9.388.479. Transmir este firma care a câştigat aproape toate licitaţiile Consiliului Judeţean Vaslui privind proiectarea, asfaltarea repararea drumurilor din judeţ, Emil Savin fiind un apropiat al pesediştilor vasluieni.
Procurori DNA, comisari de la Garda Financiară şi de la Oficiul de Luptă Antifraudă au cercetat în ultimii şase ani modul în care s-au cheltuit fondurile şi s-au efectuat lucrările la cea mai importantă investiţii în infrastructură realizată în judeţul Vaslui după Revoluţia din 1989: construcţia Drumului Judeţean (DJ) 244 B Creţeştii de Sus - Murgeni, arteră ce străbate judeţul judeţul Vaslui de la Nord la Sud, pe o distanţă de 55 de kilometri, trecând prin cinci comune şi 12 localităţi, având ca punct de legătură Drumul European E581.
La finalul anchetei, procurorii anticorupţie au concluzionat că investiţia finanţată prin Fondul European de Dezvoltare Regională a fost realizată de fima patronată de omul de afaceri Emil Savin, folosindu-se materiale de construcţii achiziţionate ”la mâna a doua”, preluate de la diverse lucrări dezafectate, de la alte firme de construcţii civile. Evident, respectivele materialele nu erau conforme cu standardele UE, însă au plătite prin intermediul beneficiarului, Consiliul Judeţean Vaslui, la preţuri supraevaluate şi în baza unor documente falsificate.
FOTO Emil Savin, zis Farmazon

”SC Transmir SRL a urmărit să îşi majoreze în mod ilicit veniturile, comportându-se ca un vânzător care îşi obţine profiturile din practicarea unor adaosuri comerciale la produse şi nu ca un prestator de servicii în construcţii, care îşi obţine veniturile din profitul declarat unităţii administrativ-teritoriale ce a organizat procedura de achiziţie publică. Acest tipar de comportament comercial în relaţiile cu autorităţile publice care gestionează crearea de infrastructură determină o asemenea risipă a veniturilor publice, încât a devenit o practică obişnuită ca 1 km de drum public să aibă, în România, un preţ dublu faţă de costurile reale de execuţie”, rechizitoriu DNA
Recent, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a societăţii Transmir, ca persoană juridică, şi a directorului tehnic care a semnat toate documentele ce au stat la baza proiectului, Adrian Plăcintă (foto jos).

Directorul tehnic de la Transmir, ”ţapul ispăşitor”
Practic, omul de afaceri Emil Savin şi-a realizat interesele în acest caz folosindu-se exclusiv de directorul tehnic al societăţii, care şi-a asumat, prin semnătură, întreaga responsabilitate. Adrian Plăcintă a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals in infractiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Aceleaşi fapte au fost reţinute şi în sarcina societăţii Transmir. Afaceristul Emil Savin are doar calitatea de martor în acest dosar. Nici angajaţilor de la Consiliul Judeţean Vaslui, care aveau obligaţia să verifice conformitatea datelor din documentele înaintate de Transmir, nu li s-a reţinut vreo infracţiune în sarcină, procurorii DNA arătând că funcţionarii CJ Vaslui au comis faptele ”fără intenţie”. De precizat, că ginerele omului de afaceri a câştigat la la alegerile locale din acest an, un mandat de consilier judeţean în cadrul CJ Vaslui, din partea PSD.
De altfel, la primul termen de judecată în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Vaslui, la instanţă a fost prezent doar avocatul familiei Savin şi ginerele omului de afaceri. Consilierul judeţean Eduard Popica a fost însoţit pentru o perioadă de naşul său, deputatul PSD Adrian Solomon, care a declarat că a venit la instanţă doar pentru că se afla în zonă şi pentru a se întâlni cu finul său.
FOTO Consilierul Judeţean Eduard Popica, ginerele patronului Transmir, şi naşul său, deputatul PSD Adrian Solomon, pe holul Tribunalului Vaslui

Licitaţia pentru proiectul de 15 de milioane de euro, a fost câştigată în anul 2008 de societatea Transmir, firmă care în ultimii ani a adjudecat majoritatea lucrărilor finanţate din bani publici în judeţul Vaslui (peste 100 de proiecte), societatea fiind considerată ”firma de casă” a baronilor PSD din Vaslui. Lucrările au început în 2009 şi au fost finalizate în toamna anului 2011.
În septembrie 2011, Serviciul Teritorial Iaşi al DNA s-a autosesizat în legătură cu posibilele fraude în legătură cu implementarea acestui proiect. Tot atunci, în ciuda acuzaţiilor care se lansase deja în zonă în legătură cu calitatea lucrărilor, în special a podeţelor, a şanţurilor şi a trotuarelor, şefii Consiliului Judeţean jubilau cu investiţia fără precedent pentru judeţul Vaslui, catalogând drept ”proşti” pe cei care au îndrăznit să conteste modul în care s-au executat lucrările.
Şef CJ Vaslui ”Nu dăm lucrări golanilor din alte judeţe, dăm de mâncare calicilor noştri”
Preşedintele CJ de la acea vreme, Vasile Mihalachi, declara în conferinţa de presă organizată cu ocazia închiderii acestui proiect că nu a permis să ”golanilor” din alte judeţe să adjudece implementarea acestui proiect, invocând că astfel a dat de mâncare ”calicilor” de la Vaslui.
„Interesul este să dau de mâncare calicilor nostri. Nu vreau să dau lucrările altora, din Bucuresti, ei să ia caimacul şi apoi să subcontracteze către firmele de aici. La toate investiţiile avem interes să câştige firmele din judeţ, să fie mai puţini someri, să trecem de ultimele locuri din coadă la nivel national, să arate altfel acest judet”, declara preşedintele CJ Vaslui în septembrie 2011.
FOTO: Dumitru Buzatu, Vasile Mihalachi şi Corneliu Bichineţ, tripleta aflată la conducerea CJ Vaslui timp de 12 ani

Vasile Mihalachi explica atunci că ţara este împărţitã în două grupuri: în „derbedei” şi oameni sinceri, care sunt arătati cu degetul. „Unii se cred prea deştepti, iar altii muncesc dar nu sunt luati în considerare. CJ-ul este o institutie reprezentativă şi facem ceea ce trebuie sã facem. Au încercat unii să ne pună beţe în roate; pentru că nu am fãcut un podeţ, au ajuns până la Ministerul Dezvoltãrii. Cu ce elan să mai facem lucruri bune, dacă vine un prost şi te reclamã?”, invoca Mihalachi în cadrul conferinţei de presă organizată cu ocazia închiderii proiectului.
Cum s-a construit o investiţie europeană, cu podeţe de la lucrări dezafectate
La solicitatea DNA, lucrătorii Departamentului de Luptă Antifraudă au efectuat un control la DJ 244 B Creţeştii de Sus - Murgeni, pentru a verifica în detaliu calitatea materialelor de construcţii folosite de Transmir la realizarea acestui drum.
”Concluziile notei de control întocmite de Departamentul pentru Luptă Antifraudă relevă faptul că unele dintre documentele folosite în cadrul proiectului „Reabilitare şi modernizare drum judeţean DJ 244B Creţeştii de Sus – Murgeni, Km 0+000 – 55+780”, respectiv declaraţiile de conformitate pentru podeţele tubulare cu diametrul de 1000 mm numerele: 60-61, 63, 67-68,71-72, 75-76, 80-81, 84-85, 88-89, 91-92 şi declaraţiile de conformitate pentru podeţele tubulare cu diametrul de 600 mm cu numerele : 111-112, 115-116, 120-121, 130-131, 136-137,folosite de executantul SC Transmir SRL Murgeni, judeţul Vaslui , în prezent S.C. Transmir S.R.L. Zorleni, jud. Vaslui), pentru decontarea facturilor aferente cererilor de rambursare nr. 2/30.06.2010 (factura 0012042/27.04.2010), respectiv nr. 3/21.09.2010 (factura 0010522/26.08.2010), sunt false sub aspectul modificării conţinutului acestora, prin inserarea unor menţiuni nereale privind obiectul, data emiterii şi
beneficiarul acestora”, arată procurorii DNA în actul de sesizare al instanţei.
Pe lungimea drumului au fost prevăzute a fi realizate un număr de 98 podeţe tubulare transversale noi cu diametrul de 1000 mm, care să asigure descărcarea eficientă a apelor strânse. Conform proiectului tehnic şi listelor de cantităţi, pentru aceste podeţe a fost prevăzută o cantitate de 196 elemente prefabricate din beton precomprimat tuburi PREMO – diametrul de 1000 mm. De asemenea, în proiect au mai fost prevăzute şi podeţe cu diametrul de 600 mm – 135 bucăţi şi podeţe cu diametrul de 500 mm – 400 bucăţi.
În urma verificărilor efectuate în anul 2012 de către DLAF şi Garda Financiară – Secţiile Vaslui şi Tulcea, s-a constatat că materialele folosite de Transmir pentru executarea podeţelor tubulare cu diametrul de 1000 mm (178 bucăţi) şi respectiv cu diametrul de 600 mm (135 bucăţi) în cadrul contractului de lucrări nr. 771/2010 sunt vechi, provenind de la o societate din judeţul Vaslui şi o societate din Tulcea, din construcţii dezafectate.

”Cu toate că SC Transmir SRL cunoştea faptul că avea obligaţia de a pune în operă doar materiale conforme cu standardul de calitate SR EN ISO 9001:2001, a achiziţionat tuburi prefabricate cu diametrul de 1000 mm şi de 600 mm ce proveneau din lucrări dezafectate, falsificând ulterior declaraţiile de conformitate pentru aceste materiale. Aceste acţiuni demonstrează fără dubiu faptul că reprezentantul constructorului SC Transmir SRL, respectiv inculpatul Plăcintă Adrian, a acţionat cu intenţie directă determinând angajaţii societăţii să falsifice, fără vinovăţie, conţinutul declaraţiilor de conformitate amintite, în scopul depunerii acestor documente privind calitatea materialelor la beneficiarul Consiliul judeţean Vaslui şi, ulterior, la Organismul Intermediar pentru rambursarea cheltuielilor”, au precizat procurorii DNA.
Prin prezentarea de documente false beneficiarului, care, întemeindu-se cu bună- credinţă pe autenticitatea acestora, le-a folosit la Organismul Intermediar, înaintându-le alături de cererile de rambursare şi obţinând pe nedrept, în baza acestor documente false, fonduri provenind din bugetul Uniunii Europene, ”reprezentanţii constructorului SC Transmir SRL. au adus atingere nu doar relaţiilor sociale ce ocrotesc încrederea autorităţilor publice în autenticitatea înscrisurilor prezentate acestora de către părţile diverselor raporturi juridice, ci şi relaţiilor sociale referitoare la interesele financiare ale Uniunii Europene, a căror derulare normală presupune corectitudinea utilizării conform destinaţiei iniţiale a fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Mai mult decât atât, în situaţia în care Organismul Intermediar ar fi cunoscut caracterul fals al declaraţiilor de conformitate care atestă faptul că tuburile PREMO sunt produse în conformitate cu standardele de calitate europene şi/sau naţionale, nu ar fi putut aproba plata sumelor solicitate prin cererile de rambursare”.
Ancheta DNA îngreunată de refuzul prezentării documentelor justificative
Pe parcursul urmăririi penale, reprezentanţii Transmir au încercat să îngreuneze ancheta refuzând să pună la dispoziţia anchetatorilor DNA o serie de documente, invocând fie că sunt în custodia beneficiarului, CJ Vaslui, fie că respectivele acte nu s-ar mai regăsi în arhiva societăţii, pe motiv că le-ar fi depăşit perioada de păstrare.
”Termenul de păstrare a statelor de salarii este de 50 de ani, iar termenul de păstrare a registrelor şi a documentelor justificative şi contabile este de 10 ani, cu începere de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost. Extrasele de cont privind plata bunurilor sus-menţionate (tuburi PREMO cu diametrul de 1000 şi 600 mm) sunt documente financiar-contabile ce trebuiau păstrate 10 ani, cu începere de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite. Documentele de provenienţă a tuburilor PREMO cu diametrul de 1000 şi 600 mm (bunuri cu durata de viaţă utilă mai mare de 5 ani), în care sunt incluse facturile şi avizele de însoţire, trebuiau păstrate pe perioada corespunzătoare duratei de viaţă utile a acestora”, au explicat procurorii care au instrumentat acest caz.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management în cadrul proiectului, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.047.073,49 lei, sumă eliberată către beneficiarul finanţării, iar Consiliul Judeţean Vaslui s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 17.495,57 lei, reprezentând contravaloarea contribuţiei de 2 % din valoarea proiectului.
procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Adrian Plăcintă şi societăţii Transmir, până la concurenţa sumei de 1.047.073,49 lei.
Mai puteţi citi:
Societatea Transmir acuzată de DNA de o fraudă uriaşă. Averea lui Farmazon, sub sechestru