Premieră teatrală la Bârlad: „Paparazii sau cronica unui răsărit de soare avortat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bârlădenii, şi nu numai, sunt aşteptaţi sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 18:30, în sala mare a teatrului „Victor Ion Popa“, acolo unde va avea loc premiera oficială a spectacolului „Paparazzi“, de Matei Vişniec.

„Paparazzi“ este o imagine tridimensională a unui posibil sfârşit al lumii, unde, pe lângă apocalipsul ce ameninţă lumea şi galaxia, are loc un al doilea apocalips, cel al umanităţii. Se spune în text că această exterminare are loc datorită unei forţe exterioare,  poate Dumnezeu, poate Diavolul, dar e posibil ca ea să fie, de fapt, rezultatul unei autoanihilări la care omenirea ajunge din cauza sterilităţii sufleteşti, din cauza răutăţii, din cauza multiplelor păcate-greşeli pe care le are.

„Tridimensional spuneam pentru că piesa nu se reduce la o expunere-lectură către spectator , ci are dinamică cinematografică, are forţa de a aduce pe scenă o bucată a lumii în care practic trăim cu toţii, este carnală, viscerală, poate exagerată uneori, dar în întregime scrisă cu scopul de a schimba ceva, cu scopul de a ne face pe toţi să privim “în noi înşine” şi, mai cu seamă, lângă noi. Personajele se mişcă în acest haos, viermuiesc, sub semnul soarelui care se pregăteşte să se stingă pentru totdeauna, ca nişte insecte neputincioase pentru care important nu este sfârşitul definitiv al planetei, ci meschinele îndeletniciri cotidiene, faptele mărunte ale unei existenţe banale şi absurde. Zidurile se strâng în jurul lor, se deschid, descoperind camere de locuit sau birouri, camere de orgii sau posturi de spionaj, se strâng din nou pentru a-i închide în acest labirint-cavou în care îşi vor găsi sfârşitul. Oraşul trăieşte, oraşul este încă viu, organele lui – oamenii – îl hranesc încă cu sevele unor întâmplări stranii, cu lipsa de comunicare, cu morfina unei inconştienţe care îi face să nu vadă dezastrul“, spune regizorul acestui spectacol, Cristian Gheorghe. 

Regia acestui spectacol este semnată de Cristian Gheorghe, iar scenografia de Sandu Maftei. Din distribuţie fac parte actorii: Georghe Sobolevschi, Sorin Ghiorghe, Lucian Arhire, Simon Salcă jr., Petronela Ene, Alexandru Savu, Cristian Todică, Irina Grăjdeanu, Gruia Novac jr., Ramona Părpăliţă, Marcel Anghel  şi Lily Popa Alexiu. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite