Poliţistul de frontieră acuzat că organiza reglări de conturi de tip mafiot, reţinut pentru 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un poliţist de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui a fost ridicat de mascaţi duminică dimineaţă şi condus cu mandat de aducere, alături de alte trei persoane, la sediul Poliţiei Murgeni, pentru audieri. Agentul este implicat şi în alte dosare penale, fiind în prezent judecat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, respectiv braconaj.

UPDATE: Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui în urma audierilor desfăşurate la sediul Poliţiei Murgeni, două dintre cele patru persoanele, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere, au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând ca mâine să fie prezentate în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. 

Printre reţinuţi se numără şi poliţistul de frontieră Marius Profiri, cel acuzat că ar fi pus la cale incendiile împotriva rivalilor din oraş, printre aceştia numărându-se şi fostul şef al Poiţiei oraşului Murgeni, cms. sef Dănuţ Cojocaru.

Ştire iniţială: Marius Aurelian Profiri este agent în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Fălciu, iar colegii săi afirmă că este unul dintre poliţiştii de frontieră problemă. În luna aprilie, anul curent, acesta a fost pus la dispoziţia inspectorului şef al STPF Vaslui, fiind trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad. În urmă cu două săptămâni acesta a fost implicat într-un alt scandal, ajungând la spital în urma altercaţiei cu un vecin, în cauză fiind deschis dosar penal pentru loviri şi alte violenţe.

În această dimineaţă, poliţistul de frontieră a fost ridicat de mascaţi şi poliţiştii de investigaţii criminale şi condus la sediul Poliţiei oraşului Murgeni. 

”În această dimineaţă au fost puse în executare patru mandate de aducere emise de Judecătoria Bârlad, pe numele a patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 27 şi 45, printre acestea fiind şi o persoană care are calitatea de poliţist de frontieră la SPF Fălciu. Persoanele în cauză sunt bănuite de comiterea infracţiunii de incendiere şi sunt  audiate la Sediul Poliţiei Murgeni. Urmează ca la sf ârşitul audierilor, să se stabilească măsurile legale”, a declarat Iulian Petre, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui. 

Incendii în lanţ  

Localnicii din oraşul vasluian Murgeni au fost terorizaţi anul trecut de o serie de incendii suspecte. Ultimul caz grav s-a înregistrat în luna noiembrie la o fermă zootehnică, când zeci de animale şi-au pierdut viaţa în chinuri groaznice. Incendiile care au semănat spaimă printre locuitorii oraşului Murgeni au vizat în special oameni de afaceri, dar şi poliţişti, culminând cu incendierea autoturismului şefului Poliţiei oraşului, comisar-şef Dănuţ Ciobanu, înlocuit din funcţie la o lună după ce maşina i-a ars în incendiu.

Cel mai grav incendiu s-a produs pe 11 noiembrie, la o fermă zootehnică situată la ieşirea din oraş. Clădirea, care adăpostea peste 60 de vite, porci şi sute de păsări, era situată la ieşirea din oraş şi nu era racordată la curent electric. Incendiul a fost observat în jurul orei 19.30 de bărbatul care avea grijă de animale. La faţa locului s-au deplasat pomprieri de la Bârlad şi Murgeni, însă în momentul sosirii acestuia focul era generalizat la întregul acoperiş. 53 de vaci, majoritatea gestante, cinci porci, zeci de păsări şi 50 de tone de furaje au ars. Cât priveşte cauza izbucnirii incendiului, pompierii militari au stabilit că a fost vorba o mână criminală.

 După incendiu devastator din 11 noiembrie, prefectul judeţului Vaslui a intervenit public, solicitând lămuriri Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.  

Poliţişti, afacerişti, vizaţi de piromani

Şirul incendiilor suspecte a fost deschis la începutul anului trecut, pe 30 ianuarie, casa unui afacerist din Murgeni, Adrian Plăcintă, fost director al societăţii Transmir, fiind distrusă într-un incendiu. După câteva zile, un depozit de furaje aparţinând fostului primar al oraşului, Jenica Panica, a fost mistuit de flăcări, zeci de tone de furaje fiind distruse.

Pe 1 februarie, maşina şefului Poliţiei Murgeni de la acea vreme, comisar şef Dănuţ Cojocaru, a ars în parcare, cea care a observat flăcările fiind o vecină, care a şi sunat la numărul de urgenţă 112. Un echipaj de pompieri, deplasat la scurt timp în parcarea indicată de femeie, a reuşit să stingă maşina înainte ca aceasta să ardă în totalitate. Însă, în urma incendiului, a fost distrusă instalaţia electrică din compartimentul motor, precum şi bordul autovehiculului. Inexplicabil, şeful Poliţiei a exclus din start posibilitatea ca incendiu să fi fost provocat, el declarând colegilor săi că ar fi observat ceva defecţiuni la sistemul electric al maşinii înainte de incident. La o săptămână după ce maşina şefului Poliţiei Murgeni a ars, un alt incendiu a izbucnit la o hală cu furaje aparţinând omului de afaceri Alexandru Ilaş. Opt ore au muncit pompierii pentru a stinge flăcările. Peste 35 de tone de furaje şi tot acoperişul halei a fost distrus, paguba fiind de peste 20.000 de lei.

În noaptea de 16/17 martie, maşina unui poliţist din cadrul Poliţiei Murgeni a ars într-o parcare,  fiind pentru prima dată când pompierii şi poliţiştii vasluieni au confirmat că incendiul a fost pus de o mână criminală. Câteva zile mai târziu, în urma unor percheziţii, trei tineri de etnie romă din Murgeni, doi dintre ei fraţi, au fost arestaţi, fiind acuzaţi de comiterea mai multor furturi. În timpul percheziţiilor, noul şef al Poliţiei Murgeni a fost avertizat că va avea aceeaşi soartă cu poliţiştii a căror maşini au fost arse.

„La perchezitii, când i-am reţinut pentru cercetări, mi-au spus că voi păţi ca şi comisarul Cojocaru, căruia i-a fost incendiată maşina. Asta mi-a dat tare de bănuit şi am început să cercetez aspectul că ei sunt şi incendiatorii“, declara noul şef al Poliţiei Murgeni, Iulian Bârzu. În urma cercetărilor, în sarcina fraţilor Emilian şi Florin Apostolache au fost reţinute şase infracţiuni de distrugere prin incendiere, fapte comise în perioada noiembrie 2015-martie 2016. În timpul audierilor, cei doi fraţi au declarat că intenţionau să dea foc şi sediului Poliţiei din Murgeni. Având în vedere, însă, că şirul incendiilor a continuat şi după arestarea celor doi fraţi, poliţiştii suspectează iau în calcul ipoteza ca aceştia să fie simpli executanţi.  

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite