Reglări de conturi de tip mafiot într-un oraş din Vaslui: incendii la comandă împotriva unor afacerişti şi poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ISU Vaslui
FOTO ISU Vaslui

Localnicii din oraşul vasluian Murgeni sunt terorizaţi de o serie de incendii. Ultimul caz s-a înregistrat la o fermă zootehnică, când zeci de animale şi-au pierdut viaţa în chinuri groaznice.

Incendiile care au semănat spaimă printre locuitorii oraşului Murgeni au vizat în special oameni de afaceri, dar şi poliţişti, culminând cu incendierea autoturismului şefului Poliţiei oraşului, comisar-şef Dănuţ Ciobanu, înlocuit din funcţie la o lună după ce maşina i-a ars în incendiu.

Cel mai grav incendiu s-a produs pe 11 noiembrie, la o fermă zootehnică situată la ieşirea din oraş. Clădirea, care adăpostea peste 60 de vite, porci şi sute de păsări, era situată la ieşirea din oraş şi nu era racordată la curent electric. Incendiul a fost observat în jurul orei 19.30 de bărbatul care avea grijă de animale. La faţa locului s-au deplasat pomprieri de la Bârlad şi Murgeni, însă în momentul sosirii acestuia focul era generalizat la întregul acoperiş. 53 de vaci, majoritatea gestante, cinci porci, zeci de păsări şi 50 de tone de furaje au ars. Cât priveşte cauza izbucnirii incendiului, pompierii militari încă nu s-au pronunţat, principala ipoteză fiind o mână criminală.

„Despre scurtcircuit electric nu poate fi vorba, deoarece clădirea nu este racordată la reţeaua de alimentare cu energie electrică. Altă sursă care să fi generat scântei sau foc nu există. Persoana care asigură paza stătea într-o rulotă situată la circa 30 de metri de clădire şi nu ar fi avut cum ca de la sursa sa de încălzire, să spunem, să se propage vreo scânteie la furajele care erau depozitate tocmai în podul fermei, în interior. Prin urmare, cauza este în curs de stabilire, nefiind exclusă varianta ca cineva să fi provocat incendiul, adică vorbim de o mână criminală“, a declarat căpitanul Petre Iftene, purtătorul de cuvând al ISU Vaslui.

După incendiu devastator din 11 noiembrie, prefectul judeţului Vaslui a intervenit public, solicitând lămuriri Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. „Prefectul Isabel Bogdan va urmări cu atenţie şi îndeaproape acest caz, aşteptând finalizarea anchetei de către poliţişti“, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui. Până 11 noiembrie, autorităţile vasluiene au minimalizat gravitatea evenimentelor. Deşi incendiile s-au ţinut lanţ, iar localnicii au susţinut constant că sunt victimele romilor din oraş (2.000 din cei 7.600 locuitori), autorităţile locale şi cele judeţene au sugerat că nu ar exista o legătură între acestea.

Primul incendiu

Şirul incendiilor suspecte a fost deschis la începutul anului, pe 30 ianuarie, casa unui afacerist din Murgeni, Adrian Plăcintă, fost director al societăţii Transmir, fiind distrusă într-un incendiu. După câteva zile, un depozit de furaje aparţinând fostului primar al oraşului, Jenica Panica, a fost mistuit de flăcări, zeci de tone de furaje fiind distruse.

Pe 1 februarie, maşina şefului Poliţiei Murgeni de la acea vreme, comisar şef Dănuţ Cojocaru, a ars în parcare, cea care a observat flăcările fiind o vecină, care a şi sunat la numărul de urgenţă 112. Un echipaj de pompieri, deplasat la scurt timp în parcarea indicată de femeie, a reuşit să stingă maşina înainte ca aceasta să ardă în totalitate. Însă, în urma incendiului, a fost distrusă instalaţia electrică din compartimentul motor, precum şi bordul autovehiculului. Paradoxal, comisarul-şef Cojocaru a exclus din start posibilitatea ca incendiu să fi fost provocat, el declarând colegilor săi că ar fi observat ceva defecţiuni la sistemul electric al maşinii înainte de incident. La o săptămână după ce maşina şefului Poliţiei Murgeni a ars, un alt incendiu a izbucnit la o hală cu furaje aparţinând omului de afaceri Alexandru Ilaş. Opt ore au muncit pompierii pentru a stinge flăcările. Peste 35 de tone de furaje şi tot acoperişul halei a fost distrus, paguba fiind de peste 20.000 de lei.

În noaptea de 16/17 martie, maşina unui poliţist din cadrul Poliţiei Murgeni a ars într-o parcare,  fiind pentru prima dată când pompierii şi poliţiştii vasluieni au confirmat că incendiul a fost pus de o mână criminală. Câteva zile mai târziu, în urma unor percheziţii, trei tineri de etnie romă din Murgeni, doi dintre ei fraţi, au fost arestaţi, fiind acuzaţi de comiterea mai multor furturi. În timpul percheziţiilor, noul şef al Poliţiei Murgeni a fost avertizat că va avea aceeaşi soartă cu poliţiştii a căror maşini au fost arse.

„La perchezitii, când i-am reţinut pentru cercetări, mi-au spus că voi păţi ca şi comisarul Cojocaru, căruia i-a fost incendiată maşina. Asta mi-a dat tare de bănuit şi am început să cercetez aspectul că ei sunt şi incendiatorii“, declara noul şef al Poliţiei Murgeni, Iulian Bârzu. În urma cercetărilor, în sarcina fraţilor Emilian şi Florin Apostolache au fost reţinute şase infracţiuni de distrugere prin incendiere, fapte comise în perioada noiembrie 2015-martie 2016. În timpul audierilor, cei doi fraţi au declarat că intenţionau să dea foc şi sediului Poliţiei din Murgeni. Având în vedere, însă, că şirul incendiilor a continuat şi după arestarea celor doi fraţi, poliţiştii suspectează iau în calcul ipoteza ca aceştia să fie simpli executanţi.  

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite