Poliţiştii rutieri din Vaslui, suspectaţi de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Saci cu documente ridicaţi de DNA din birourile Poliţiei Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii au ridicat documente şi calculatoare din sediul Politiei Rutiere
Procurorii au ridicat documente şi calculatoare din sediul Politiei Rutiere

Procurorii anticorupţie au descins joi la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, fiind vizate Serviciul Rutier şi Biroul Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Vaslui.

UPDATE 17.30 Procurorii DNA au finalizat percheziţiile în birourile poliţiştilor din cadrul Biroului Rutier Vaslui, după aproape nouă ore. Au fost ridicate documente, dar şi unităţi de calculatoare.

Surse judiciare au declarat pentru ”Adevărul” că principalul vizat în acest dosar este şeful Biroului Rutier Vaslui, inspectorul şef Iulian Munteanu, cele mai multe documente fiind ridicate din biroul acestuia. Anchetatorii au descins şi la locuinţa lui Iulian Munteanu, de unde au ridicat o unitate de calculator. 

Potrivit DNA, în acest caz a fost începută urmărirea penală in rem (pe faptă), poliţiştii rutieri vasluieni fiind suspectaţi de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Aceştia sunt bănuiţi că tergiversau soluţionarea dosarelor în care erau cercetaţi şoferi pentru infracţiuni rutiere şi primeau mită pentru soluţionarea favorabilă a cauzelor.

Pe lângă percheziţiile desfăşurate la Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipale Vaslui şi la locuinţa inspectorului şef Iulian Munteanu, procurorii anticorupţie au descins şi la birourile poliţiştilor din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui dar şi la un superior din cadrul Direcţiei Rutiere a Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisarul şef Mihai Axente, şi la locuinţa acestuia din Ilfov. 

Comisarul şef Mihai Axente a făcut parte din echipa de control a IGPR care în luna aprilie a acestui an a efectuat un control de fond la IPJ Vaslui, finalizat cu sancţionarea mai multor poliţişti cu funcţii de conducere, inclusiv a lui Iulian Munteanu, care a primit o mustrare scrisă pentru deficienţele constatate.

Inspectorul Iulian Munteanu neagă că s-ar afla într-o relaţie apropiată cu superiorul său din IGPR, iar de trafic de influenţă nici nu ar putea fi vorba. ”În luna aprilie domnul comisar şef a participat la controlul de fond, au fost verificate atunci toate birourile rutiere din judeţ, nu doar pe noi, la Vaslui. În urma controlului, s-a dispus declanşarea procedurii prealabile împotriva mea şi am fost sancţionat cu mustrare scrisă.”, a declarat Iulian Munteanu.

Toţi cei şapte poliţişti care activează în cadrul Biroului Rutier Vaslui au fost convocaţi joi la sediul Poliţiei Municipale Vaslui. La primele ore ale dimineţii aceştia se aflau într-o acţiune pe linie de alcool, pe Drumul Naţional 2F, când au fost anunţaţi că trebuie să se întoarcă la sediu.

”Ne-am întâlnit cu dubele de jandarmi pe drum şi chiar ne-am gândit că este vreo acţiune a celor de la ANAF. Când ne-a sunat şeful să ne anunţe că trebuie să ne întoarcem la sediu, ne-am gândit că probabil trebuie să însoţim ANAF-ul în control, nici prin cap nu ne-a trecut că este DNA-ul şi suntem noi cei vizaţi”, a declarat pentru Adevărul, unul dintre poliţiştii Biroului Rutier Vaslui.

Nici şeful Biroului Rutier şi nici subordonaţii acestuia susţin că nu au emoţii în privinţa cercetărilor, considerând că este firesc să fie făcute verificări câtă vreme a fost înaintată o reclamaţie la DNA. 

perchezitii rutiera vaslui

”Nu poate fi vorba de dosare ţinute la sertare. În toate dosarele penale urmărirea penală este făcută de procurori, nu se poate spune că am tergiversat soluţionarea anumitor dosare. Se vor face verificări, iar lucrurile se vor clarifica”, a precizat Iulian Munteanu, şeful Biroului Rutier Vaslui. 

Numele lui Iulian Munteanu a fost vehiculat în ultima vreme ca fiind viitorul şef al Serviciului Rutier din cadrul IPJ Vaslui, post ocupat în prezent de comisarul şef Ioan Vârlan, aflat în prag de pesionare. Surse din rândul anchetatorilor au declarat că în următoarele zile atât Iulian Munteanu, cât şi subordonaţii acestuia urmează a fi citaţi pentru audieri la DNA. 

Ştire iniţială:

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2013 – 2015.

”În cursul zilei de 10 decembrie 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 13 locaţii situate în municipiile Bucureşti, Vaslui şi judeţul Ilfov, din care 3 sunt sediile unor instituţii publice, restul domiciliile unor persoane fizice.”, se arată în comunicatul DNA.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite