Motivul uluitor pentru care judecătorii au anulat o amendă dată autorităţilor pentru că nu au intervenit pe un drum acoperit cu polei şi nesemnalizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
drumuri inzapezite

De aproape doi ani, Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui se judecă cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui într-un dosar în care reprezentanţii CJ Vaslui contestă o amendă primită în iarna 2016, după producerea unui accident. Poliţiştii au amendat CJ Vaslui pentru că nu au intervenit cu material antiderapant pe drumul acoperit cu polei, iar curba unde a avut loc accidentul nu era semnalizată.

În primă instanţă, Judecătoria Vaslui a dat câştig de cauză Consiliului Judeţean Vaslui şi a dispus anularea procesului verbal prin care poliţiştii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui au amendat instituţia responsabilă cu administrarea drumurilor judeţene cu  2.625 lei pentru neasigurarea întreţinerii drumului judeţean 254 A (Lipovăţ) pe timp de iarnă cu material antiderapant, respectiv cu avertisment pentru lipsa indicatoarelor rutiere de avertizare a unei curbe deosebit de periculoase.

Decizia Judecătoriei Vaslui a fost contestată de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui, apelul urmând a fi judecat de Tribunalul Vaslui pe 23 mai a.c.

Sancţiunea dată de poliţişti autorităţilor din Vaslui a fost aplicată urmare a unui accident grav produs pe 5 decembrie 2016, la ora 8.08 dimineaţa, pe raza comunei Lipovăţ, în zona denumită ”La troiţă”. Atunci, o conducătoare auto care se deplasa cu un autoturism echipat cu anvelope de iarnă, într-o curbă la stânga, a pierdut controlul asupra volanului, răsturnându-se cu maşina în câmp. Un pasager din autoturism a fost rănit grav, fiind transportat la spital pentru îngrijiri.

În procesul verbal, în care au consemnat contravenţia, poliţiştii rutieri au menţionat faptul că şoseaua unde a avut loc accidentul era acoperită cu polei, în zonă nefiind dat cu material antiderapant. ”Starea părţii carosabile la momentul producerii accidentului rutier a fost constatată prin propriile simţuri de agentul constatator şi totodată a fost fixată în planşa fotografică”, au invocat reprezentanţii IPJ Vaslui în instanţă.

În plus, pe lângă poleiul care punea în pericol siguranţa conducătorilor auto care tranzitau zona, deşi era o curbă la stânga, nu exista niciun indicator care să semnalizeze acest lucru. Iar obligaţia semnalizării corespunzătoare a drumurilor judeţene revine, potrivit legii, tot Consiliilor Judeţene. 

Şoferul, fiind din zonă, trebuia să ştie că nu este indicator

Conducătoarea auto implicată în accident, a fost audiată de judecători, aceasta arătând că în dimineaţa respectivă se s-a deplasat de ruta Lipovăţ-Vaslui şi retur, accidentul având loc în momentul în care se întorcea de la Vaslui. 

Având în vedere că şoferiţa implicată în accident locuia în zonă, judecătorii au apeciat că aceasta trebuia să cunoască situaţia drumului, că la zona denumită ”La Troiţă” este o curbă care nu este semnalizată. Astfel, în opinia Judecătoriei Vaslui, Consiliul Judeţean nu trebuia amendat că nu a împrăştiat material antiderapant pe porţiunea de şosea acoperită cu polei, vinovată de producerea accidentului fiind, în opinia instanţei, conducătoarea auto, care nu a adaptat viteza de deplasarea la condiţiile unui carosabil acoperit cu polei.

În momentul producerii accidentului conducătoarea auto se deplasa cu o viteză de 50% la oră, potrivit documentelor de la dosarul cauzei.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vaslui au solicitat anularea amenzii invocând că nu au primit informare meteorologică care să avertizeze că în dimineaţa respectivă este pericol de polei.

Fără informare meteo, poleiul nu se deranjează

Totuşi, dispoziţiile art. 5 şi 105 din OUG nr. 195/2002, prevăd în sarcina administratorului drumului public obligaţia de a verifica viabilitatea părţii carosabile de pe zona de competenţă şi să ia nu numai măsuri de semnalizare corespunzătoare ci, de îndată, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru înlăturarea obstacolelor respective.

Faptul că nu a existat o avertizare meteorolgică exclusiv pe riscul de polei a fost pentru magistraţii Judecătoriei Vaslui un motiv suficient pentru a anula amenda aplicată Consiliului Judeţean. 

”Petenta nu se face vinovată de săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. art. 105 alin. (1) pct.28 din OUG 195/2002, întrucât în calitate de administrator, şi-a îndeplinit obligaţia de întreţinere a drumului public pe timp de iarnă, potrivit reglementărilor în vigoare. Din avertizările şi din prognoza meteo depuse la dosar nu reiese faptul că petenta ar fi fost avertizată în legătură cu existenţa unor fenomene meteo ce ar fi putut conduce la formarea poleiului, neexistând aşadar o obligaţia în sarcina petentei de a acţiona cu materiale antiderapante în dimineaţa zilei de 05.12.2016. Martorul S.L., şoferul care a provocat incidentul în trafic, cunoştea starea drumului, aceasta parcurgând în acea dimineaţă drumul atât pe sensul de mers dinspre Vaslui către Lipovăţ, cât şi dinspre Lipovăţ spre Vaslui având obligaţia de a conduce prudent. Totodată, instanţa reţine că din declaraţia martorului S.L. reiese că aceasta parcurge drumul Vaslui-Lipovăţ cam o dată pe săptămână, prin urmare cunoştea existenţa acelei curbe din zona „La Troiţă”, în speţă aceasta neputându-se prevala de lipsa indicatorului de semnalizare a curbei”, se menţionează în motivarea magistraţilor Judecătoriei Vaslui..

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite