„Minunile“ lui Arsenie Boca într-un sat din Vaslui: oamenii cred că o pictură cu duhovnicul lăcrimează, au făcut troiţă cu termopane şi au pus restricţii pe uliţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de pelerini au luat cu asalt satul vasluian Puşcaşi în ultimele săptămâni, după ce localnicii au anunţat că un tablou care îl întruchipează pe părintele Arsenie Boca lăcrimează.

„Minunea” observată de o localnică pe 24 aprilie adună la Puşcaşi credincioşi din toate colţurile ţării. Chiar dacă lacrimile au încetat să mai curgă, în satul vasluian sosesc microbuze şi autobuze cu pelerinii care stau la rând ore în şir pentru a atinge tabloul. 

Duminica, pe uliţele satului Puşcaşi, în zona troiţei, cu greu mai găseşti un loc de parcare. „Eu nu stiu dacă o fi sau nu minune, dar nu a văzut satul ăsta de când e el atâta lume, atatea maşini. E bine pentru sat, dacă punem la socoteală că mai cumpără una-alta de pe la magazine, tot e bun, aduc bani pentru sat. Acum ar trebui să se facă şi drumul ăsta, să se pună asfalt, să nu ne facem de râs”, spune moş Vasile, bucuros că satul său a ajuns cunoscut în toată  ţara.

Iar interesul credincioşilor a fost fructificat  rapid de localnici, care s-au mobilizat pentru a spori confortul pelerinilor, ce „aduc bani pentru sat”. Dacă reprezentanţii Bisericii trimit la troiţă cutii întregi cu lumânări pentru a fi vândute, autorităţile locale au improvizat o parcare în apropierea uliţei care duce spre troiţă, au montat afişe pe gardurile din sat pentru a direcţiona credincioşii spre ”minune”. 

Pentru a se evita blocajele, accesul pe uliţa fără asfalt a fost restricţionat. Doi săteni stau de pază la intrare, să fie siguri că avertizările afişate pe garduri vor fi respectate de pelerini.

image

La rândul său, proprietarul troiţei a efectuat în ultimele zile lucrări de modernizare la locul de rugăciune, pentru „a nu se face satul de râs în faţa oaspeţilor”. Aşa că a văruit troiţa, a împodobit-o cu flori, iar geamurile şi uşa au fost înlocuite cu altele noi, din termopan. Pentru a evita distrugerea picturii, tabloul cu Arsenie Boca a fost închis într-o casetă din sticlă. În incinta troiţei a fost plasată şi o cutie a milei, în care credincioşii lasă bani. Proprietarul susţine că toţi banii adunaţi sunt donaţi.

Lumănârile puse la dispoziţie de reprezentanţii bisericii se vând cu 60 de bani bucata

LUMANARI PUSCASI

La acest sfârşit de săptămână, potrivit estimărilor poliţiştilor şi jandarmilor, peste 2.000 de pelerini sunt aşteptaţi la Puşcaşi. De altfel, pentru a fi preîntâmpinate eventualele incindente, în zonă patrulează permanent echipaje de poliţie şi jandarmi. În apropierea troiţei au fost amenajate bănci pentru credincioşii veniţi de la zeci de kilometri. De altfel, unii dintre ei au venit cu scaune de acasă.

Credincioşii vin la Puşcaşi să se roage la tabloul parintelui Arsenie Boca, fiind convinşi că au de-a face cu o minune dumnezeiască. Unii dintre ei au venit de mai multe ori în ultimele săptămâni, spunând că locul de rugăciune de la Puşcaşi le oferă o stare de spirit specială. Întreaga atmosferă este întreţinută şi de muzica religioasă care răsună în boxele amenajate în apropierea troiţei.

Aparatura care asigură muzica în zonă

boxe puscasi

„Sunt pentru a doua oară aici. Am venit cu microbuzul de la Bacău şi probabil voi mai veni. Acum am adus nişte cărţi şi le-am împărţit credincioşilor. A fost un semn de la părintele Arsenie Boca, pe care îl ştiu de 20 ani. Icoana aceasta trebuie să ajungă într-o mănăstire, este o minune”, a declarat o măicuţă venită în pelerinaj alături de un grup de persoane din Bacău.

În timp ce credincioşii sunt convinşi că lacrimile care au curs pe tabloul cu Arsenie Boca sunt un semn divin, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române îi îndeamnă la cumpătare. 

„Biserica şi credinţa ortodoxă au la baza lor minunea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos şi Pogorârea Duhului Sfânt. Desfăşurarea activităţii Bisericii este o lucrare minunată ea însăşi, pentru faptul că Dumnezeu lucrează prin Biserica Sa pentru oameni. Spunem aceste cuvinte pentru a arăta că minunea este proprie doar Bisericii, dar referitor la icoana de la Puşcaşi este nevoie de răbdare, înţelepciune şi credinţă. Dacă este ceva de la Dumnezeu, va continua şi va dăinui, dacă nu este de la Dumnezeu, se va stinge. Este de dorit să evităm senzaţionalul trecător şi să căutăm pe Dumnezeu, pe Maica Domnului şi pe sfinţii Bisericii, dar şi lucrarea minunată mai întâi prin credinţă, apoi smerenie şi responsabilitate pentru ce primim, bine ştiind că în orice caz Dumnezeu doreşte doar binele omului“, a declarat protopopul de Vaslui, Adrian Chirvase.
 

Vă recomandăm şi:

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Au trecut mai bine de 25 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, iar între timp duhovnicul a devenit un adevărat fenomen al ortodoxiei. Pelerinaje impresionante au loc în fiecare sfârşit de săptămână la mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, iar învăţăturile sale au ajuns la fel cunoscute ca personalitatea sa. Unele dintre ele au menirea să îi ajute pe oameni să nu cadă pradă ispitelor.

Zece profeţii ale părintelui Arsenie Boca: moartea Ceauşeştilor, vărsarea de sânge de la Revoluţie, cutremure şi năpaste

Arsenie Boca, duhovnicul intrat în rândul marilor personalităţi ale ortodoxiei româneşti, ar fi prevestit că preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu va muri în ziua de Crăciun a anului 1989. Profeţiile părintelui sunt susţinute de foştii săi apropiaţi şi de cei care l-au cunoscut, iar li se adaugă alte prorociri despre sfârşitul comunismului, războaie şi viitorul României.

Părintele Arsenie Boca şi cele zece mari învăţături despre taina rugăciunii. Care era cea mai cunoscută rugăciune pe care o rostea dimineaţa Sfântul Ardealului

Părintele Arsenie Boca a lăsat posterităţii o moştenire spirituală impresionantă, iar vorbele sale despre credinţă, rugăciune şi milostenie sunt preţuite de milioane de români, dovadă fiind mulţimile de pelerini care vin să să se roage la mormântul său de la Mănăstirea Prislop. Cea mai cunoscută rugăciune a părintelui este cea pe care acesta obişnuia să o rostească dimineaţa.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite