Lecţia de civism a unui grup de liceeni din Bârlad. Alături de diriginte au donat sânge pentru victimele Club Colectiv: "Te şochează să vezi aşa ceva"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miecuri, un prim grup de liceeni în an terminal de la Colegiu Tehnic "Al. Ioan Cuza" Bârlad s-au alăturat zecilor de oameni din judeţ care au dorit să doneze sânge pentru victimele de la Club Colectiv

Un prim grup de 10 elevi în clasa a XII-a C de la Colegiul Tehnic "Al. I. Cuza" Bârlad s-a prezentat miercuri, 4 noiembrie, la Centrul Judeţan de Transfuzii Sanguine (CJTS) Bârlad pentru a dona sânge. Mobilizarea a început încă de luni şi iniţiatorii au fost doi profesori care au înţeles importanţa gestului. Imediat s-au alăturat şi alţi profesori şi după ce s-au interesat la sediul CJTS şi au făcut programare, s-au prezentat să doneze.

"Vrem să salvăm vieţi. Vrem să ajutăm cumva. Au murit acolo tineri de vârsta mea. Şi eu am mai fost în club, nu m-am gândit că e posibil aşa ceva. Te şochează să vezi aşa ceva în 2015, în Bucureşti", a spus Vlăduţ Goga, unul dintre adolescenţii care au acceptat să doneze sânge.

Alături de grupul de tineri liceeni a fost şi dirigintele lor, ing. Remus Chiroşcă (foto): "Am mai donat odată sânge cu ani în urmă, tot pentru un caz anume. Elevii care au împlinit 18 ani s-au oferit să doneze şi ei. E un gest normal. Suntem oameni cu toţii".

image

Ideea de a-i mobiliza pe liceeni a avut-o Dorina Acasandrei, profesor de limba şi literatura română şi ing. Alexandru Miron - profesor de specialitate. Culmea, cei doi nu au putut să doneze întru-cât nu îndeplineau toate condiţiile medicale impuse donatorului. "Am împlinit 60 de ani şi nu mai pot să donez sânge", a explicat prof. Miron, cunoscut în oraş pentru performanţele sportive deosebite, el fiind cel care a reprezentat România la mai multe competiţii sportive dedicate veteranilor, inclusiv la Mondialele de la Lyon 2015.

Alte grupuri de adolescenţi de la acelaşi liceu s-au programat zilele viitoare, CJTS fiind asaltat de donatori

Mobilizare fără precendent

Cadrele medicale de la CJTS Bârlad fac faţă unui aflux de cereri fără precedent. Miercuri, în jurul orei 11, erau în unitate zeci de donatori, fiind ticsite atât cabinetele de consultaţii cât şi holurile de acces. Numai de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui şi postul de Poliţie Rurală nr. 2 Vaslui au venit peste 20 de poliţişti. În continuare, au venit poliţişti de la Bârlad şi din comunele arondate, dar şi grupuri de jandarmi.

În mod normal, se prezintă zilnic 25-30 de donatori. În ultimele zile media zilnică a fost cu mult depăşită, fiind peste 50 de donatori zilnic.

Din 2 noiembrie programul cu publicul a fost mărit cu o oră pentru a face faţă valului de donatori. Astfel, programul zilnic pentru donatori este de la 8.00 la ora 12.00, faţă de intervlul 8.00-11.00 cât era în mod normal.

Numărul de telefon la care se pot lua detalii şi poate fi anunţată venirea grupurilor organizate este: 0335/414488.

image

CJTS Bârlad are un singur medic, acesta revenindu-i sarcina de a consulta toate persoanele care vor să doneze sânge.

Citeşte şi:

Angajaţii MAI Vaslui, solidari cu victimele de la Club Colectiv. Zeci de poliţişti au donat sânge într-o singură zi: "Altfel nu ne mai putem numi oameni"

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite