Judecătoria Vaslui în dosarul Pungeşti: „Dreptul la liberă circulaţie al cetăţenilor pe teritoriul României este relativ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Judecătoriei Vaslui au făcut publică, astăzi, motivarea în dosarul în care juristul în drept european Simona Niculescu a cerut emiterea unei ordonanţe prezidenţiale pentru ridicarea statului de „zonă specială de siguranţă publică“ în comuna Pungeşti.

Din  motivarea instanţei, rezultă că cererea de emitere a unei ordonanţe prezidenţiale este inadmisibilă, iar probele depuse la dosar de Simona Niculescu nu sunt concludente. „Aspectele de fapt relevate în susţinerea solicitării adresate de reclamantă, astfel cum rezultă din mijlocul de probă administrat în cauză , (...), nu sunt de natură să creeze aparenţa încălcării dreptului de liberă circulaţie prin exercitarea unor abuzuri din partea Jandarmeriei Române“, se arată în motivarea judecătorilor. 

În solicitarea sa, Simona Niculescu a prezentat, drept probe, mai multe articole de presă şi materiale video pe care magistraţii le-au caracterizat ca „nefiind mijloace legale de probă, susceptibile de a fundamenta soluţia unei instanţe în condiţiile în care este necesară respectarea principiului nemijlocirii administrării probelor, ca şi garanţie a imparţialităţii instanţei“

Reclamanta a mai invocat şi faptul că dreptul la liberă circulaţie, care este garantat de Constituţia României, este îngrădit de forţele de ordine, oamenii care tranzitează prin zonă fiind opriţi de echipaje ale Jandarmeriei şi Poliţiei şi legitimaţi. În motivarea privind acest aspect, instanţa vasluiană a arătat că „într-adevăr, se recunoaşte dreptul la liberă circulaţie a cetăţenilor pe teritoriul României, însă acest drept nu este unul absolut, ci relativ“, în acest sens fiind invocat articolul 53 în conţinutul căruia se specifică şi necesitatea asigurării ordinii şi siguranţei publice.

Juristul în drept european, Simona Niculescu, cea care este şi preşedintele Asociaţiei „România fără ei“, a cerut ridicarea în regim de urgenţă a restricţiilor impuse la Pungeşti în data de 10 decembrie 2013. Peste două zile, magistraţii Judecătoriei Vaslui au respins această cerere. De asemenea, Simona Niculescu a mai a mai cerut în instanţă şi daune morale de 100.000 de lei de la statul român.

În data de 8 decembrie, autorităţile au anunţat că toată zona comunei Pungeşti a fost declarată „zonă specială de siguranţă“, din cauza incidentelor violente din ziua precedentă, atunci când cei aproximativ 500 de protestatari au reuşit să dărâme în totalitate gardurile împrejmuitoare de pe terenul deţinut de Chevron în perimetrul de la Siliştea.

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Adevărul despre Pungeşti. Americanii, gazele şi răzeşii din Siliştea

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite