Investiţie în astronomie: Bârladul deţine cel mai mare telescop destinat publicului, pentru observaţii solare din România
0
Secţia de Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad va inaugura pe 21 iunie 2020, cel mai mare telescop destinat publicului, pentru observaţii solare din România.
”Vă anunţăm cu bucurie că după o lungă perioadă de aşteptare a ajuns la Bârlad telescopul solar Lunt. Inaugurarea oficială va avea loc în dimineaţa zilei 21 iunie 2020, când va fi şi eclipsa parţială de Soare, fenomen vizibil şi din ţara noastră. Telescopul solar Lunt are apertura de 152 mm şi distanţa focală de 900 mm. Este construit special pentru observaţii solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare şi modern telescop refractor pentru observaţii solare aflat în dotarea unei instituţii publice din ţara noastră.
Achiziţia acestui instrument a fost posibilă prin generozitatea sponsorilor: S.C. Vinicola Avereşti 2000 S.A. şi S.C. Top Gel Prod S.R.L. Craiova. În cadrul acestui demers a fost implicată şi Primăria Municipiului Bârlad, Odata cu achiziţia telescopului pentru observaţii solare, publicul va avea ocazia să viziteze Observatorul Astronomic din Bârlad şi pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiată stea de Pământ - Soarele. Instrumentul este conceput în aşa fel încât să observăm în condiţii de siguranţă, cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanţe, filamente şi erupţii solare”, au anunţat oficialii instituţiei.
Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, judeţul Vaslui, este coordonat de muzeograful Cirpian Vîntdevară, care în ultimii ani a făcut descoperiri ştiinţifice cu un ecou foarte mare în comunitatea ştiinţifică internaţională. În 2015, Ciprian Vîntdevară a captat atenţia cercetătorilor internaţionali cu o secoperire fabuloasă: o nova roşie, o super gigantică din galaxia Messier 101. Patru ani mai târziu, muzeograful avea să ducă la propriu numele Bârladului pe cer.
La începutul lunii noiembrie 2019, astronomul Ciprian Vîntdevară a identificat o stea fără nume. După îndelungi cercetări, a raportat noua descoperire la Asociaţia Americană pentru Observarea Stelelor, de unde a primit confirmarea.
Steaua este de tip Delta Scuti, în 98 de minute îşi schimbă strălucirea de la un maxim la un minim. Aceasta poartă numele „Bârlad V1”, V1 însemnând că este stea variabilă şi că este prima descoperire.
„M-am gândit să fie a oraşului Bârlad pentru că aici îmi desfăşor activitatea şi, de ce nu, Bârladul merită să aibă o stea pe cer. E o realizare importantă, pentru că nu putem face chiar în fiecare zi descoperiri şi să avem posibilitatea să acordăm numele unei stele”, preciza Ciprian Vîntdevară (foto jos).

Fost profesor în judeţul Galaţi, Ciprian Vîntdevară a renunţat la cariera didactică pentru o pasiune din vremea studenţiei: astronomia. Din 2009, când a preluat coordonarea Planetariului şi Observatorului de la Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad, s-a dedicat cercetării şi a depus eforturi pentru a ridica standardele. În urma proiectelor finanţate de diverşi sponsori, Observatorul din Bârlad a fost dotat, de-a lungul anilor, cu telescoape şi echipamente necesare cercetării ştiinţifice.
Datorită muncii de cercetare depusă individual, în 2013, Observatorul Bârlad a fost recunoscut de Miror Planet Center (MPC) şi a primit codul de înregistrare L22. Practic, această bază de date internaţională, stochează informaţii primite de la centre de astronomie din toate colţurile lumii. Acolo sunt raportate coordonate de asteroizi şi comete.