Internet de mare viteză în sate uitate de civilizaţie: „În comunităţile sărace, tot ce înseamnă tehnologie generează educaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Şova la întâlnirea cu elevii de la Şcoala Chiţcani
Ministrul Şova la întâlnirea cu elevii de la Şcoala Chiţcani

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova, a fost prezent luni în judeţul Vaslui, la recepţia lucrărilor realizate în cadrul proiectului RO-NET, privind construirea unei reţele naţionale de internet în bandă largă în zonele defavorizate.

Internetul de mare viteză a ajuns şi în localitatea Chicani din judeţul Vaslui, un sat izolat, unde canalizarea, apa curentă sau drumurile asfaltate nu există. 

„Este foarte important că reuşim să legăm comunităţi sărace, comunităţi izolate de civilizaţie şi chiar dacă acest lucru nu se întâmplă prin intermediul unor autostrăzi, totuşi reuşim cu aces proiect să construim nişte autostrăzi virtuale, care să contribuie la intensificarea comunicării.Este foarte important ca tot ceea ce înseamnă cultură şi civilizaţie să devină mai accesibile locuitorilor din aceste localităţi, astfel încât şi gradul lor de exigenţă din toate punctele de vedere să crească, iar gradul lor de informare să fie mai mare”, a declarat Lucian Şova. 

Ministrul le-a cerut scuze ziariştilor pentru starea proastă a drumului până la Chiţcani şi a admis că în zonele sărace ale României este nevoie de infrastructură rutieră, de apă şi de canalizare, pe lângă investiţiile din domeniul comunicaţiilor. 

FOTO Drumul până la Chicani este aproape impracticabil

drum vaslui

Şova a precizat că deşi în zonele sărace, oamenii nu ştiu ce înseamna internetul, lucrurile se vor schimba iar accesul la mijloace de comunicare va fi mai facil.

„Primul pas este că a venit internetul pentru că în general, în comunităţile sărace şi fără acces la cunoaştere, tot ce înseamnă tehnologie generează educaţie. Eu cred că oamenii vor găsi resurse să-şi achiziţioneze măcar un telefon mobil de generaţie mai veche, măcar o tabletă sau un calculator mai puţin performant. Sunt sigur că există foarte mulţi concetăţeni ai celor care locuiesc aici care poate lucrează în străinătate şi pentru care ar fi foarte important să fie mai aproape de cei de acasă, măcar prin intermediul comunicaţiilor prin internet. Eu îmi amintesc din copilărie că înainte de a avea televizor, a fost semnal la televiziune şu după ce a fost semnal, părinţii mei, în anii 1960 – 1965 au găsit resursă să cumpere şi un televizor. Fără a avea semnal la internet, desigur că gradul de interes al celor care locuiesc aici era 0 apropo de tehnologie şi achiziţionarea de tehnologie”, a precizat Ministrul Comunicaţiilor.

ministru comunicatii la vaslui

În judeţul Vaslui s-au montat peste 720 de kilometri de fibră optică şi peste 6.300 de stâlpi noi, fiind recepţionate peste 70 de locaţii. Tot luni, ministrul Şova a participat la Consiliul Judeţean Vaslui la o întâlnire cu autorităţile judeţene şi cu primarii ale căror comune beneficiază de proiectul RO-NET.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite