„Împăratul“ Mihail Vlasov a fost liberat condiţionat. A executat doar un an şi două luni din pedeapsa de 8 ani pentru devalizarea Camerei de Comerţ

0
0
Mihail Vlasov FOTO arhivă Adevărul
Mihail Vlasov FOTO arhivă Adevărul

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României a fost găsit vinovat de delapidarea instituţiei pe care o conducea cu zeci de milioane de lei. Procurorii anticorupţie au stabilit printre altele că Vlasov a plătit 702.000 de lei cu cardul instituţiei către mai multe cazinouri unde jucase la ruletă.

Mihail Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ  a României, ex-deputat, de profesie avocat, a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României într-un dosar în care a fost judecat pentru delapidare. 

Pedeapsa a inclus şi condamnarea dintr-un alt dosar, dar şi perioada rămasă de executat din dosarul în care a fost liberat condiţionat, în 2017.

Cel supranumit „Împăratul” nu a stat prea mult în spatele gratiilor. Din pedeapsa de 8 ani i s-a scăzut o perioadă de 2 ani şi 10 luni pe care i-a petrecut deja în arest. 

De asemenea, pentru că avea peste 60 de ani la data pronunţării sentinţei, pe 4 noiembrie 2020, mai exact 76 de ani, Vlasov putea cere eliberarea condiţionată la executarea a jumătate din pedeapsă, adică după 1 an şi 2 luni.

A şi făcut acest lucru, iar pe 19 ianuarie, Tribunalul Vaslui a hotărât definitiv ca Vlasov să fie eliberat condiţionat. 

”Rejudecând cauza: Admite cererea şi propunerea, având ca obiect liberare condiţionată, privind pe condamnatul VLASOV MIHAIL. În temeiul art.587 alin.1 Cod procedură penală, dispune liberarea condiţionată a condamnatului VLASOV MIHAIL, deţinut în prezent în Penitenciarul Vaslui, anterior executării integrale a pedepsei de 8 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 165/F/03.08.2018 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a II-a Penală, definitivă şi modificată prin decizia penală nr. 325/A/03.11.2020 pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Secţia Penală, mandat de executare nr. 239/2018 din 03.11.2020”, au stabilit magistraţii.

Judecătorii vasluieni au hotărât ca perioada rămasă până la împlinirea executării pedepsei, respectiv şase ani şi 10 luni, să fie termen de supraveghere, perioadă în care Vlasov nu are voie să părăsească teritoriul României. De asemenea, trebuie să se supună mai multor măsuri de supraveghere, pe care dacă le va încălca, se va întoarce după gratii.

Faptele care i-au adus condamnarea

Sentinţa a venit într-un dosar deferit justiţiei de către DNA, în care Vlasov a fost acuzat că, în perioada 2008 – 2014, a spoliat Camera de Comerţ şj Industrie a României (CCIR) şi SC Romexpo SA cu nu mai puţin de 60 de milioane de lei.

„După ce a preluat conducerea C.C.I.R., inculpatul Vlasov Mihail a întreprins acţiuni astfel încât bani din bugetul instituţiei să ajungă la diverse entităţi/societăţi comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte şi convenţii”, au stabilit procurorii DNA. 

Procurorii au explicat că a fost vorba de contracte de închiriere, prestări servicii sau asistenţă juridică pe care CCIR şi Romexpo le-a încheiat cu cabinetul de avocatură al lui Vlasov. De asemenea, nu mai puţin de 47,6 milioane de lei au fost ridicaţi în numerar de Vlasov, în baza unor dispoziţii de plată, în timp ce 702.000 de lei au fost plăţi cu cardul CCIR către mai multe cazinouri, făcute de Vlasov direct, fără ca banii să mai fie înapoiaţi.

Un personaj controversat

Mihail Vlasov este unul dintre cele mai controversate personaje din Iaşiul post-decembrist. Înainte de Revoluţie, Vlasov a fost judecător, funcţie de pe care a fost condamnat pentru că ar fi primit mită 70.000 de lei, adică echivalentul unei Dacii pe atunci. În 1990, Vlasov a fost achitat de acuzaţii, reuşind să convingă justiţia acelei vremi că ar fi fost victima unei anchete politice.

Anii ’90 au fost de bun augur pentru Vlasov, care s-a ridicat şi a reuşit să îşi clădească la Iaşi o vilă ce l-a adus în atenţia presei. Luxuriantă, imensă, cu piscină în interior, locuinţa din Copou a lui Vlasov, devenit între timp avocat, era considerată cea mai scumpă din oraş la acel moment. La finele anilor ’90, Vlasov era în mijlocul unui scandal imens în Iaşi, fiind acuzat de presa locală că, prin intermediul unei fundaţii pentru tineret, încerca să preia abuziv un hotel cochet dintr-o zonă centrală a Iaşiului.

Mişu Vlasov a fost un apropiat al liderilor PNL din Moldova, relaţia dintre acesta şi liberali fiind oficiată odată cu căsătoria fiicei sale, Vanda Vlasov, cu fostul ministru liberal Cristian David.

În 2007, „împăratul” ajunge un nume cunoscut la nivel naţional odată cu numirea sa în funcţia de preşedinte al Camerei Comerţului şi Industrie a României (CCIR). Un an mai târziu, pentru o scurtă perioadă, iulie-decembrie 2008, a fost şi deputat în Parlamentul României.

Împrumuta bani de la interlopi ca să joace la ruletă

Ajuns la Bucureşti, a intrat şi în gura fostului preşedinte, Traian Băsescu. În 2013, pe când ministru al Justiţiei era Mona Pivniceru, şi ea tot din Iaşi, Băsescu a spus despre Vlasov că este „preferatul” lui Pivniceru. Era un comentariu ironic în contextul în care numele lui Pivniceru era vehiculat pentru funcţia de procuror general al României. În prezent, aceasta este judecător constituţional.

Vlasov este cunoscut şi ca un împătimit al jocurilor de noroc. Numele său a apărut pe lista părţilor vătămate într-un dosar al Poliţiei Capitalei ce a vizat clanurile interlope „Duduianu” şi „Caran”, cercetate pentru cămătărie.

Vlasov ar fi fost un client al celor două clanuri, de la care ar fi împrumutat, în mai multe rânduri, sute de mii de euro pentru a juca la ruletă. Despre pasiunea pentru ruletă a lui Vlasov a vorbit inclusiv fiica sa, Vanda Vlasov, în 2014.

„Jocurile de noroc sunt o îndeletnicire a nobilimii. Da, tata joacă la cazino. Şi ce face? Violează copii?", spunea, atunci, fiica „împăratului”. Declaraţia era dată în contextul menţinerii arestului lui Vlasov, într-un dosar al DNA în care a fost acuzat că a cerut mită un milion de euro pentru a rezolva favorabil un dosar de la Curtea de Arbitraj.

După ultima condamnare, judecătorii au menţinut şi sechestrul pe cinci imobile ale fostului preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Condamnat pentru delapidare, Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, va sta cinci ani la închisoare. Înalta Curte i-a respins ultima cale de atac

Delapidare la primărie. Cum acţiona o contabilă care lua credite şi plătea ratele cu bani de la buget

Mai multe - Vaslui

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite