FOTO Pasiune inedită a unui vasluian. Confecţionează tablouri din cuie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Luncanu nu se poate despărţi de tablourile sale FOTO: adevarul
Cătălin Luncanu nu se poate despărţi de tablourile sale FOTO: adevarul

Cătălin Luncanu, un vasluian în vârstă de 36 de ani, are o pasiune mai puţin obişnuită. De câţiva ani încoace, acesta a devenit expert în String Art, adică ştie să „picteze" tablouri cu ajutorul cuielor şi aţei.

Cătălin a descoperit pasiunea pentru această artă la serviciu. El lucrează ca agent la Penitenciartul din Vaslui, acolo unde este încadrat, printre altele, la Serviciul Educaţional. Ideea de a face tablouri din cuie i-a venit de la unul din deţinuţii care îşi ocupau timpul în cadrul programului educaţional de „terapie ocupaţională". Până atunci, artisul vasluian era expert în jurnalism, pictură şi sculputură. A văzut ceva nou, ceva provocator, după cum chiar el recunoaşte.

„Era ceva unicat. Nu mai văzusem aşa ceva niciodată. I-am creat toate condiţiile acelui deţinut, tocmai pentru a mă iniţia în <<ABC>>-ul acestei arte. L-am rugat să mă înveţe şi pe mine şi, de atunci, pot spune că tot timpul meu liber este ocupat cu această îndeletnicire ", mărturiseşte Cătălin.

A participat la nenumărate expoziţii cu deţinuţii

În 1998, Cătălin a început să cocheteze cu jurnalismul. A lucrat la un radio local şi la câteva ziare locale, fiind chiar şi corespondentul unor publicaţii centrale, dar era deja pasionat de pictură şi sculptură. În 2002 s-a angajat la Penitenciarul din Vaslui, iar de atunci, an de an, participă la diferite activităţi cultural-educative organizate în parteneriat cu închisoarea. De fiecare dată, lucrările confecţionate de deţinuţii pe care i-a învăţat să îşi ocupe timpul cu altceva, au fost foarte apreciate. De departe, însă, tablourile sale din cuie şi aţă au fost cele mai remarcate şi aşa a ajuns chiar să aibă curajul de a întocmi un proiect menit să îl ajute financiar pentru sculele necesare în atelier. Anul acesta, a obţinut o finanţare de la Consiliul Judeţean Vaslui printr-un proiect întocmit de Penitenciar şi Asociaţia „Areal Nord-Est".

„Ca şi finalitate a acestui proiect, am organizat o expoziţie la Clubul <<Prietenia>> , intitulată generic <<Porţi spre cultură-Punte spre libertate>>. Prin acest proiect, dar şi prin celelalte expoziţii, vreau să le arăt oamenilor, societăţii, că deţinuţii nu sunt chiar atât de răi şi merită o şansă din partea noastră, a tuturor", ne-a mai spus artistul.

780 de cuie într-un tablou

Până acum Cătălin a confecţionat peste o sută de astfel de tablouri. Cea mai dificilă operă de-a sa este o „Mandala", un tablou în care au intrat 780 de cuie şi peste 20 de metri de aţă. Îşi iubesşte atât de mult lucrările, încât nu se gândeşte să le vândă, deşi ofertele nu lipsesc. „Multă lume care a văzut tablourile cu diferite ocazii, fie la expoziţii, fie la mine acasă, a vrut să cumpere. În fiecare zi primesc comenzi, dacă pot spune aşa, ceea ce mă bucură, pentru că mi se dovedeşte că munca îmi este apreciată. Deocamdată nu vreau să le vând. Mai sunt situaţii când mai ofer câte un tablou drept cadou, dar vă spun sincer că mă cam doare inima", ne-a spus, zâmbind, Cătălin.

Îşi înebuneşte vecinii

Practic, pentru tânărul agent, nu există zi în care să nu lucreze la tablourile sale. După program, atunci când ajunge acasă, lucrează timp de 5-6 ore zilnic la operele sale, spre disperarea vecinilor care s-au săturat de gălăgia pe care o face. Acesta este şi motivul pentru care, Cătălin Luncanu, doreşte să îşi găsească un spaţiu în care să poată lucra fără să deranjeze şi să împărtăşească şi cu alţii pasiunea sa. „M-am gândit, ca şi sursă de finanţare, să obţin un spaţiu pentru a-i putea învăţa şi pe alţii secretele acestei arte. Fie că vorbim de copii, adulţi sau chiar vârstnici, vreau ca, pentru o sumă modică care să acopere chiria şi materia primă, să fac un atelier", a mai mărutrisit vasluianul.  Pentru a deveni şi mai credibil, iar lucrările sale să fie şi mai cunoscute, Cătălin încearcă să se înscrie în „Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova".

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite