FOTO Ghetoul vizat de municipalitatea bârlădeană pentru afaceri imobiliare „eclipsează“ Grădiniţa nr. 9: „Am rămas şocată când am venit prima dată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una din cele mai fiţoase grădiniţe din Bârlad, Grădiniţa nr. 9, unde Primăria a investit foarte mulţi bani pentru modernizarea curţii interioare, este eclipsată de ghetouri.

La cinci paşi de poarta Grădiniţei nr. 9 Bârlad este o centrală dezafectată lăsată în ruină şi pubele pentru gunoi. Sute de copii înscrişi la creşă, grădiniţa cu program normal sau cea cu program prelungit (fiind practice aceeaşi clădire cu intrări separate) trebuie să treacă printr-o adevărată “groapă de gunoi” pentru a avea acces la educaţie.

Locul a fost vizat de ex-primarul Constantinescu pentru afaceri controversate, vechea centrală fiind lipită de curtea spitalului, locul unde voia să dea teren pentru deschiderea unui supermarket Kaufland. Oamenii spun că intenţionat e lăsat locul în mizerie, cu mulţi maidanezi, boschetari agresivi, gunoaie, etc.

“Mă îngrozesc când trec prin faţa grădiniţei. Într-o dimineaţă, au aruncat boschetarii cu ceva după noi şi fetiţa s-a speriat foarte tare. O mizerie de neconceput. Am muncit 12 ani în Italia şi ne-am întors acasă pentru copii, să crească în ţara noastră. Am rămas şocată când am văzut cum arată drumul spre grădiniţă”, a spus Lăcrămioara Bîgu, o mămică.

"E dubios"

La ora prânzului, când părinţii vin să ia acasă pe copiii înscrişi la Grădiniţa cu program normal, e forfotă mare în zonă. Nimeni nu îndrăzneşte să lase copilul singur chiar dacă locuiesc la blocuri situate la 50 de metri distanţă de grădiniţă. Prichindeii stau alături de părinţi pentru a nu fi atacaţi de câinii fără stăpân şi grăbesc paşii pentru a nu respira aerul infect.

“Dimineaţa e cel mai urât. Boschetarii fac focul cu cauciucuri ca să se încălzească. Mişună câinii, oamenii străzii scormonesc printre gunoaie. Nu înţeleg de ce au pus pubelele aici, până acum câteva luni erau în altă parte. Când e cald afară mirosul îţi taie respiraţia. Nu e posibil să fie atâta mizerie peste drum de grădiniţă”, spune alt părinte.

"Locuiesc la un bloc în zonă şi de peste 20 de ani sunt nevoită să trec în drum spre serviciu pe până această mizerie. E dubios cum se găsesc bani şi soluţii pentru a curăţa alte zone, iar aici, aproape de centrul oraşului şi la câţiva paşi de grădiniţă nu se poate face nimic", a spus Doina Munteanu.

Lucrări în an electoral

Şi educatoarele sunt extreme de nemulţumite, mai ales că au fost făcute lucrările de amenajare a curţii grădiniţei chiar în vara acestui an. A fost schimbat gardul, au fost refăcute alei, construite foişoare unde părinţii să poată aştepta copii să iasă când e cald afară, ori să desfăşoare activităţi în aer liber cu prichindeii când vremea o permite. Lucrările au fost efectute din bani de la bugetul local.

Viceprimarul Dorin Apostu spune că administraţia locală cunoaşte problema de la Grădiniţa nr 9: “Până vom decide dacă vom da altă destinaţie centralei sau va fi dărâmată, vom pune plase de protecţie pentru a izola zona. Vom discuta cu conduceera SC CUP SA pentru a găsi un alt loc unde să pună pubelele pentru gunoi şi poate reuşim la primăvară să plombăm şi strada”.

Deci, în 2016, an electoral, se vor face lucrări care aştepată a fi făcute de 25 de ani.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite