FOTO Cum a ajuns un poliţist să achite daune morale hoţului prins în flagrant delict. Fotografia care a cântărit decisiv în hotărârea judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Mălăncuş, poliţistul obligat să achite daune morale FOTO Poliţia Română
Alexandru Mălăncuş, poliţistul obligat să achite daune morale FOTO Poliţia Română

O fotografie care înfăţişează un tânăr acuzat de furt într-o ipostază umilitoare a cântărit decisiv în hotărârea judecătorilor din Vaslui de a obliga un poliţist să despăgubească suspectul unui furt.

Hotărârea Tribunalului Vaslui, prin care un poliţist a fost obligat să achite daune morale unui hoţ prins în flagrant delict, a stârnit un val de reacţii în rândul opiniei publice. 

Alexandru Mălăncuş, agent în cadrul Poliţiei Rutiere Vaslui, a fost obligat de magistraţii Tribunalului Vaslui să achite 1.000 de lei, cu titlul de daune morale, unui tânăr pe care l-a prins după comiterea unui furt din magazin. Decizia instanţei a provocat revoltă şi indignare, însă au fost şi voci care au criticat modul în care a intervenit poliţistul care a ales să se fotografieze lângă hoţ, ulterior cadrele fiind publicate într-un ziar local.

Dincolo de fotografia în care agentul Mălăncuş apare alături de tânărul prins după comiterea furtului, o altă fotografie a cântârit decisiv în hotărârea Tribunalului Vaslui.
Imaginea îl surprinde pe Iulian Morariu, capturat de poliţist, aşezat pe podea şi legat cu o curea de gât şi mâinile la spate. Avocatul lui Morariu susţine că tânărul a fost umilit pe durata anchetării, iar maniera în care au acţionat poliţistul este inacceptabilă. 

Avocat: ”Aşa se ţin oamenii în anchetă?” 

Imagine indisponibilă

”Poliţistul Mălăncuş a pierdut procesul pentru că a ţinut un om în anchetă în sediul IPJ legat de gât, deşi era  încătuşat şi nu mai prezenta niciun pericol. Aşa se ţin oamenii în anchetă în sediul IPJ? În genunchi, încătuşaţi şi legaţi de gât? Dacă-i mai puneau un sac în cap, puteam crede că este o imagine de la Guantanamo? De ce infracţiune era acuzat? De un furt de 3 pachete de ţigări cu prejudiciu de 45 de lei care şi ăia au fost achitaţi a doua zi de mama făptuitorului, deşi nu el săvârşise fapta”, a declarat pentru ”Adevărul” avocatul Rareş Apetrei, cel care îl reprezintă pe Iulian Morariu în instanţă.

Decizia Tribunalului Vaslui, o premieră, de altfel, nu a fost încă motivată şi niciuna dintre părţi nu a contestat-o deocamdată.
Pe lângă acţiunea civilă, Iulian Morariu l-a reclamat pe poliţistul Mălăncuş pentru purtare abuzivă şi tortură, însă procurorii au dispus clasarea cauzei, pe motiv că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii.

Incidentul soldat cu reclamaţiile împotriva agentului de Poliţie Alexandru Mălăncuş a avut loc pe 17 aprilie 2017 într-o zonă centrală din municipiul Vaslui, pe strada Donici. Poliţistul Mălăncuş ieşise de la serviciu şi se îndrepta pe jos spre casă. La un moment dat, a auzit ţipetele unei vânzătoare la un magazin din zonă şi a observat doi tineri care fugeau. A pornit în urmărirea acestora, însă la un moment dat fugarii au luat-o în direcţii diferite, astfel că Mălăncuş a alergat după doar unul dintre ei. După câteva sute de metri, agentul a reuşit să îl prindă pe Iulian Morariu. Pentru că acesta s-a opus, agentul a decis să îl imobilizeze la pământ şi să-i lege mâinile la spate cu cureaua de la pantaloni.

Suspectul prins în apropierea Poliţiei

Având în vedere că incidentul s-a petrecut în apropierea sediului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, poliţistul nu a solicitat intervenţia colegilor, ci a decis să îl conducă personal pe suspect la unitatea de poliţie pentru a-l preda poliţiştilor de serviciu.

În holul Poliţiei, agentul Mălăncuş s-a fotografiat alături de tânărul prins. Nu se cunosc detalii despre cine a realizat fotografia. Cert este că atât cea în care poliţistul apare alături de suspect, precum şi cea în care suspectul este fotografiat pe podea, legat cu cureaua de gât au fost publicate de un ziar local. Ulterior, imaginile au fost şterse. 
Iulian Morariu provine dintr-o familie înstărită din Vaslui, fiind fiul unui om de afaceri care deţine o firmă de construcţii şi nepotul patronului unui cunoscut restaurant
Agentul Alexandru Mălăncuş a ajuns cunoscut opiniei publice în vara anului 2017, când  aflat în misiune pe litoralul bulgăresc a salvat de la moarte copilul unor turişi ruşi, care se înecase cu un sâmbure de caisă. 
Pentru fapta sa, agentul Alexandru Mălăncuş a fost răsplătit cu ocazia Zilei Poliţiei Române, fiindu-i acordată o plachetă cu titlul de ”Distincţie de onoare”, în semn de apreciere a profesionalismului şi devotamentului de care au dat dovadă în activitatea desfăşurată.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite