Fostul şef al Poliţiei Locale Vaslui, la închisoare. Cât va sta după gratii şi cât va plăti Laurenţiu Turbatu pentru că a furat 50 de tone de combustibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Poliţiei Locale Vaslui, Laurenţiu Turbatu, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Iaşi la 4 ani de închisoare cu executare, fiind găsit finovat de săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals intelectual, instigare la fals şi uz de fals. Turbatu a condus 12 ani Poliţia Locală Vaslui, iar după ce a fost trimis în judecată a fost angajat de Consiliul Judeţean Vaslui într-o altă funcţie publică cheie.

Iniţial Judecătoria Vaslui l-a condamnat pe Laurenţiu Turbatu la 5 ani de închisoare şi plata unei amenzi penale de 200.000 lei. Curtea de Apel Iaşi a admis joi, 16 martie, apelul declarat de fostul şef al Poliţiei Locale Vaslui şi, constatând că prevederile fostului Cod Penal îi sunt mai favorabile, a dispus reducerea cuantumului pedepsei cu un an.

Astfel, Laurenţiu Turbatu a fost condamnat definitiv la 4 ani închisoare pentru delapidare, 4 luni închisoare pentru instigare la fals, 4 luni închisoare pentru fals intelectual şi 2 luni închisoare pentru uz de fals. În urma contopirii pedepselor, Turbatu va executa pedeapsa cea mai grea: 4 ani închisoare în regim de detenţie.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui au pus în executare mandatul emis pe numele lui Laurenţiu Turbatu, acesta fiind condus la Penitenciarul Vaslui, unde îşi va executa pedeapsa.

În plus, judecătorii Curţii de Apel Iaşi i-au interzis lui Turbatu dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita funcţia de gestionar sau administrator precum şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei închisorii.

Alături de Laurenţiu Turbatu a mai fost condamnat şi Paul Tunaru, fostul gestionar al Poliţiei Locale Vaslui. Acesta a fost condamnat la 1 an şi 10 luni închisoare cu suspendare, fiind obligat să respecte un program de supraveghere timp de doi ani. În plus, a fost obligat să execute 100 de zile de muncă neremunerată la Primăria Vaslui sau la Goscom Vaslui. Acesta a scăpat cu o pedeapsă mai blândă după ce şi-a recunoscut parţial faptele imputate. 

Judecătorii l-au obligat pe Laurenţiu Turbatu ca, în solidar cu Paul Tunaru, să achite Poliţiei Locale Vaslui suma de 207.000 lei, prejudiciu care nu a fost recuperat pe toată durata anchetei şi a procesului penal.

La Poliţia Locală Vaslui s-a furat ca-n codru

Ancheta în acest caz a început în anul 2011, după ce poliţiştii din cadrul Serviciului de Combaterea a Criminalităţii Organizate Vaslui s-au autosesizat în legătură cu ilegalităţile care se întâmplau sub comanda şefului Poliţiei Locale de la acea vreme. Ulterior dosarul a fost declinat succesiv la DNA, respectiv la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Fostul şef al Poliţiei Locale a fost acuzat că şi-ar fi însuşit suma de 207.000 lei, reprezentând contravaloarea a 53.802 litri benzină trecuţi în plus în foile de parcurs faţă de consumul real de combustibil înregistrat la bordul maşinilor de poliţie.

Perioada verificată de către procurori este 2005-2011, falsificarea documentelor făcându-se, potrivit anchetatorilor, cu complicitatea gestionarului instituţiei, Paul Tunaru.  
În schimb, ceilalţi 30 de angajaţi ai Poliţiei Locale Vaslui, anchetaţi în acelaşi dosar, au fost scoşi de sub urmărire penală, aceştia fiind sancţionaţi cu amendă administrativă cuprinsă între 400 şi 600 de lei de fiecare salariat în parte.
 
În perioada 2005-2011, pentru alimentarea autoturismelor din dotare cu combustibil, Politia Locală Vaslui a achizitionat bonuri valorice de la doi furnizori, bonuri ce erau receptionate de comisia constituită în acest sens. După întocmirea fişelor de recepţie, bonurile valorice erau păstrate personal de Laurentiu Turbatu, potrivit unei decizii pe care acesta a emis-o în calitate de şef al instituţiei, deşi în mod legal, bonurile trebuiau să ajungă la administratorul instituţiei.

Procesele verbale, arse după declanşarea anchetei

”Din coroborarea declaraţiilor învinuiţilor conducători auto au rezultat următoarele aspecte: au existat carnete cu procese-verbale de predare a autoturismelor de serviciu de la un schimb la altul în care erau înscrisi numărul kilometrilor indicati la bord (…). După începerea anchetei penale, aceste carnete au fost strânse din dispozitia învinuitului Turbatu Laurentiu, nemaifiind gãsite, existând suspiciunea (potrivit opiniei mai multor agenti de politie locală) că au fost distruse prin ardere cu ocazia distrugerii si a altor materiale si documente vechi, foile de parcurs nu se completau zilnic, ci o dată pe lună, de regulă, la finele fiecărei luni sau la începutul lunii următoare, când învinuitul Tunaru Paul le dădea conducãtorilor auto câteva formulare de foi de parcurs, pe coltul cărora le scria cu creionul numărul de kilometri pe care acestia trebuiau să-l justifice prin completare”, au arătat procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a fostului şef al Poliţiei Locale Vaslui.

După jaful de Poliţia Locală, angajat de Consiliului Judeţean

Laurenţiu Turbatu a ajuns să conducă 12 ani Poliţia Locală din Vaslui, bucurându-se de susţinerea PSD, partid aflat la conducerea judeţului. După ce a demisionat de la şefia Poliţiei Locale, urmare a punerii sale sub acuzare, Laurenţiu Turbatu a fost angajat de Consiliul Judeţean la Asociaţia pentru Dezvoltarea Intracomunitară a Judeţului Vaslui, organizaţie din care fac parte toate unităţile administrativ teritoriale ale judeţului, al cărei scop, după cum însăşi se prezintă este ”de a înfiinţa, organiza, reglementa, finanţa, opera, monitoriza şi de a gestiona în comun serviciile de salubrizare din aria de competenţă a unităţilor administrativ teritoriale şi de asemenea de a realiza în comun proiecte de interes public local sau regional, furnizate pentru stabilirea, modernizarea şi/sau dezvoltarea, după caz, a sistemelor relaţionate de utilităţi pentru Serviciul de salubrizare în conformitate cu Strategia de dezvoltare”.

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri