Elev de 16 ani, terorizat de un coleg la şcoală: taxă de protecţie pentru a nu-i fi violată sora mai mică. Cum a fost pedepsit agresorul reclamat la Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevi în clasă FOTO Adevărul
Elevi în clasă FOTO Adevărul

Un elev de liceu din judeţul Vaslui a fost trimis în judecată de procurori fiind acuzat că a şantajat un coleg, căruia îi solicita taxă de protecţie şi-l ameninţa că-i violează sora.

Cazul extrem de grav s-a petrecut în Murgeni, un oraş din Vaslui, unde aproape jumătate din populaţie este de etnie rromă. Agresorul, un elev de clasa a IX-a, a fost reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţia de şantaj, însă procurorii au dispus ulterior cercetarea lui sub control judiciar, măsură care a fost prelungită şi pe parcursul procesului. 

În faţa anchetatorilor, elevul şantajist şi-a recunoscut faptelele, pe care le-a pus pe seama nevoii de a face rost de bani uşor. Conduita procesuală sinceră, regretul invocat în faţa instanţei, faptul că este minor i-au convins pe judecători să-i aplice elevului o pedeapsă blândă: măsura asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni, ”pedeapsă” rămasă definitivă, pe care agresorul tocmai a ispăşit-o.

Atât agresorul, cât şi victima sunt elevi la Liceul ”Ghenuţă Coman” din localitatea Murgeni.

În urma cercetărilor, anchetatorii au descoperit că presiunile asupra elevului de 16 ani au început la începutul lunii octombrie 2016. Acesta a fost abordat pe Facebook de colegul Ş.A., care i-a solicitat suma de 30 lei cu titlu de taxă de protecţie, spunându-i că dacă nu se va conforma va fi victima unor acte de violenţă. Ulterior conversaţiei de pe Facebook, agresorul l-a aşteptat pe elevul de 16 ani, după terminarea orelor de curs şi, în prezenta altor elevi, l-a lovit pe acesta cu palmele peste faţă şi cu pumnul în zona abdominală, solicitându-i ca a doua zi să-i aducă taxa de protecţie în cuantum de 30 lei.
De frică, elevul le-a cerut părinţilor suma de 30 lei spunându-le că suma respectivă îi este necesară la şcoală pentru a cumpăra o carte. A doua zi i-a dat banii colegului care îl lovise cu o zi înainte sperând că astfel va scăpa de ameninţările acestuia.

Taxă de protecţie antiviol

”La data de 19.10.2016, prin intermediul aplicaţiei de Messenger a reţelei de socializare Facebook inculpatul Ş.A. i-a trimis un mesaj persoanei vătămate A. A. solicitându-i ca la data de 21.10.2016 să-i dea suma de 50 de lei cu acelaşi titlu de taxă de protecţie. De asemenea, i-a transmis acestuia să şteargă conversaţiile şi să nu spună nimănui că îi cere bani, în caz contrar îl va tăia cu cuţitul şi va pune ţiganii să-i violeze sora (care este elevă în cadrul aceluiaşi liceu, având 14 ani)”, se menţionează în hotărârea judecătorilor.

Elevul şantajat şi-a făcut curaj şi a povestit prietenilor şi părinţilor. Aceştia din urmă au alertat de îndată Poliţia. Pe parcursul anchetei tânărul a invocat că avea nevoie de bani, familia sa fiind una saracă, având şapte copii în întreţinere.

Nota 7 la purtare pentru şantaj

La finalul clasei a IX-a, elevul-agresor a rămas repetent din cauza numărului mare de absenţe. Acesta lipsea de la şcoală, pentru a-şi ajuta tatăl la activităţile desfăşurate de acesta în regim zilier.

”Pe parcursul primului semestru al anului 2016 - 2017 minorul a avut rezultate bune la învăţătură, dar a avut încheiată media 7 la purtare pentru indisciplină (prezentul dosar penal precum şi absenţele cumulate de acesta). Minorul a declarat că intenţionează să frecventeze în continuare cursurile şcolare în vederea terminării liceului, să obţină permisul auto şi ulterior să identifice un loc de muncă”, se mai arată în hotărârea instanţei.

Părinţii agresorului l-au susţinut pe tot parcursul anchetei, declarând că doresc să-şi ajute fiul să revină pe calea cea bună.

VasluiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite