Cum s-a îmbogăţit o grupare de ţigani vânzând ţigări cu sacoşa. Suma impresionantă confiscată de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani confiscati

Poliţiştii de frontieră din Vaslui au destructurat o reţea de traficanţi de ţigări, formată preponderent din etnici romi, care acţiona pe raza judeţelor Vaslui şi Galaţi. De la domiciliile suspecţilor anchetatorii au ridicate sume importante de bani, a căror provenienţă nu a putut fi justificată.

Poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi monitorizau gruparea infracţională care acţiona în special pieţele din Bârlad şi oraşul Bereasa (Galaţi) încă din luna februarie. Marţi, 30 august, au efectuat 11 percheziţii domiciliare (şapte în municipiul Bârlad, două în localitatea Berezeni, una în oraşul Bereşti şi una în municipiul Iaşi).

”În perioada februarie – august 2016, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, cu sprijinul structurilor operative din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, au documentat activitatea infracţională a membrilor reţelei, stabilind că persoanele în cauză erau implicate prin diferite forme de participaţie în colectarea, depozitarea şi revânzarea ţigaretelor de contrabandă, obţinând astfel, ilicit, beneficii financiare”, au precizat reprezentanţii Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui.

Potrivit anchetatorilor, doi dintre membrii reţelei derulau operaţiuni de colectare/achiziţionare a ţigărilor şi alţi cinci membri desfăşurau activităţi de recomercializare a ţigărilor de contrabandă, fără achitarea sumelor datorate bugetului consolidat al statului cu titlu de accize şi TVA, în sistem en - gross şi en-detail, în zona pieţei agroalimentare din municipiul Bârlad, pe raza localităţii Berezeni, judeţul Vaslui şi pe raza oraşului Bereşti, judeţul Galaţi.

Ţigări vândute cu sacoşa, venituri de zeci de mii de lei

Pe timpul cercetărilor, membrii reţelei au dovedit atenţie autoprotectivă sporită, în sensul că de cele mai multe ori se deplasau cu taxiurile, depozitau ţigările la alte locaţii decât domiciliile lor, achiziţionau în perioade scurte de timp cantităţi relativ mici de ţigări provenite din contrabandă, activitatea de distribuţie pe piaţa neagră era extrem de rapidă, urmărind astfel obţinerea de profituri în timp scurt şi reducerea riscului de a fi depistaţi de organele judiciare. Numai în perioada februarie - august 2016, membrii grupării au vândut peste 36.000 pachete cu ţigări provenite din contrabandă.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat la la domiciliile contrabandiştilor o sumă importată de bani, a cărei preovenienţă nu a putut fi justificată: 98.720 lei. De asemenea, au fost confiscate au fost în vederea continuării cercetărilor 1.629 pachete ţigări de mărci diferite, de provenienţă R. Moldova şi duty-free, în valoare de 7.330 lei, 130 cutii articole pirotehnice, 10 telefoane, 10 SIM-uri şi alte obiecte/înscrisuri.

În urma percheziţiilor, 23 de persoane au fost conduse la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi pentru audieri. Şapte dintre ele au fost puse sub învinuire, fiiNd cercetate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă în formă continuată. La finalul audierilor, trei dintre suspecţi, două femei şi un bărbat, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind prezentaţi astăzi instanţei cu propunere de arestare preventivă.  

În cauză se desfăşoară cercetări sub aspectul săvârşirii înfracţiunii de contrabandă în formă continuată. ”Documentarea cazului s-a facut cu suportul tehnic de specialitate al Biroului Operatiuni Speciale Vaslui, iar supravegherea operativă cu sprijinul Serviciului Operaţiuni Speciale Iaşi.
Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii arii infracţionale, urmând ca la finalizare să fie luate măsurile legale în consecinţă”, au subliniat reprezentanţii STPF Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite