Cum este blocat un important dosar de corupţie din judeţul Vaslui, timp de patru luni. Copiatorul Tribunalului nu face faţă multiplicării volumelor cerute de avocaţi

0
0
Gabriela Ciuburciu
Gabriela Ciuburciu

Unul dintre cele mai importante dosare de corupţie, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui, în care cea mai influentă femeie de afaceri din judeţul Vaslui este judecată pentru fraude cu fonduri europene, este blocat din luna martie, iar cercetarea judecătorească nu va începe nici în următoarele două luni. Motivul amânărilor şi al termenelor lungi este unul tehnic: copiatorul Tribunalului Vaslui nu face faţă multiplicării dosarul.

Astăzi la Tribunalul Vaslui ar fi trebuit să înceapă cercetarea judecătorească în dosarul în care femeia de afaceri Gabriela Ciuburciu este judecată pentru fraude cu fonduri europene li spălare de bani, alături de soţul ei, Viorel Ciuburciu, şi alte şase persoane, angajaţi din cadrul societăţii Vascar. 

Anterior, pe 6 martie, judecătorii Tribunalului Vaslui au acordat un termen lung tocmai pentru ca avocaţii inculpaţilor să pregătească apărarea. Atunci, cei trei avocaţi care o apără pe Gabriela Ciuburciu au solicitat instanţei să li se permită multiplicarea întregului material de urmărire penală.

Solicitarea a fost admisă de judecători, numai că punerea ei în practică pare o misiune extrem de dificilă pentru Tribunalul Vaslui. Cum biroul de copieri din cadrul instanţei are un singur xerox, multiplicarea celor 54 de volume, cât sunt cuprinse în dosar, se desfăşoară anevoios. Din luna martie şi până astăzi, din cele 54 de volume au fost multiplicate documentele din doar 12 volume. 

Astăzi, avocaţii Gabrielei Ciuburciu, evident, au cerut un nou termen de judecată, pentru a reuşi să intre în posesia întregului dosar. Aceştia s-au oferit să vină cu un multiplicator performant pus la dispoziţie de societatea Vascar (la rându-i inculpată în dosar ca şi persoană juridică), astfel încât să se reuşească copierea dosarelor într-un timp mai scurt.

"Dacă tot sunteţi toţi avocaţii, vă recomand să mergeţi să luaţi legătura cu conducerea Tribunalului pentru a prezenta propunerea dumneavoastră. În ritmul acesta de copiere, ne va trebui un an de zile pentru a fi xeroxat întregul dosar, iar acest lucru este de nepermis. Eu astăzi ofer un ultim termen în vederea pregătirii apărării, la solicitarea domnului avocat Molomoan. Astfel de motive de amânare nu vor mai fi permise", a atenţionat judecătorul Elena Simionescu, preşedintele completului de judecată.

Avocaţii au invocat că multimplicarea greoaie a dosarului nu poate fi imputată nimănui, pentru că, din punct de vedere fizic, copiatorul Tribunalului nu poate face faţă. 

"Noi ne-am arătat toată disponibilitatea, am chemat şi pe cineva de la Judecătorie să ajute la copiere. În cele două luni câte s-au scurs de la ultimul termen dosarul a mai fost şi la Curtea de Apel Iaşi, unde s-au judecat contestaţiiile la controlul judiciar", a completat avocatul Liviu Zugravu. 

Dată fiind situaţia, instanţa a amânat judecarea dosarului pentru 10 iunie.  Până atunci, pe 27 mai va fi un termen intermediar când va fi pusă în discuţie din nou legalitatea măsurii controlului judiciar.  

Gabrielei Ciuburciu, directorul general şi acţionarul majoritar al societăţii Vascar, cel mai cunoscut brand în materie de preparate din carne din Vaslui, a fost trimisp în judecată pe 24 iulie, anul trecut, sub acuzaţia de fraude cu fonduri europene, fals în înscrisuri, spălare de bani etc. Potrivit procurorilor DNA, prejudiciul în acest caz depăşeşte un milion de euro.

Alături de Gabriela Ciuburciu a fost trimis în judecată, pentru complicitate, şi soţul acesteia - Viorel Ciuburciu, precum şi alte şapte persoane, apropiaţi ai soţilor Ciuburciu, care au calitatea de foşti sau actuali angajaţi ai societăţii Vascar. Procurorii au dispus trimiterea în judecată şi a societăţii Vascar şi a altor cinci societăţi controlate de familia Ciuburciu, care, potrivit anchetatorilor, au "căpuşat" Vascarul. Gabriela Ciuburciu a fost arestată preventiv pe 2 iulie 2013, însă a fost eliberată din arest două luni mai târziu.

Gabriela Ciuburciu mai este judecată tot într-un dosar de fraude cu fonduri europene aflat în stadiu de fond, la Tribunalului Bucureşti, încă din anul 2012. 

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri