Cum cad românii din Diaspora în plasa escrocilor din ţară. Uşurinţa cu care doi vasluieni au primit mii de euro şi lire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi concubini dintr-un sat din judeţul Vaslui au reuşit să păcălească mai mulţi români din Diaspora, determinându-i să le trimită diverse sume de bani, după ce au invocat că ar reprezenta o societate de transport internaţional.

Escrocheria pusă la cale Ovidiu Ionuţ Cepraga (31 de ani) şi partenera acestuia, Lenuţa Nedelcu (30 de ani), arată uşurinţa cu care se produc înşelăciunile prin intermediul reţelelor de socializare. Cei doi concubini, locuiesc în satul Teişoru din judeţul Vaslui, amândoi fiind fără ocupaţie. 

Aceştia căutau anunţuri de recrutare de forţă de muncă postate pe grupurile de români din străinătate şi apoi contactau victimele pretinzând că reprezintă societăţi de transport şi au găsit persoane interesate de locurile de muncă. 

Escrocii invocau că persoanele în cauză nu au bani să plătească biletele de transport şi solicitau de la angajatorii din străinătate sumele necesare, acestea urmând a fi restituite după încasarea primului salariu. Nu mai puţin de 15 români din Franţa, Belgia, Marea Britanie şi Spania, au căzut în plasa celor doi escroci din Vaslui. Aceştia, erau extrem de convingători şi reuşeau să păcălească victimele, invocând mereu că sunt grăbiţi, extrem de ocupaţi cu organizarea transporturilor internaţionale. În total, cei doi concubini au primit 2.600 de coroane suedeze, 5.143 euro şi 1.689 lire sterline, iar escrocheriile ar fi continuat dacă românii păcăliţi nu ar fi sesizat autorităţile din ţară. 

Prima plângere a venit din partea unui Român din Marea Britanie. Acesta a reclamat faptul că societatea de transport (cea indicată de escroci) nu şi-a onorat înţelegerea de transport a două persoane pe ruta România – Marea Britanie şi a prezentat unele fapte nereale legate de transportul persoanelor ca fiind adevărate, însuşindu-şi suma de bani primită, respectiv suma de 549,80 lire sterline, primită prin serviciul de transfer MoneyGram.

Transporturi şi amenzi fictive plătite de la distanţă

Cetăţeanul român a fost contactat de femeia din Vaslui care i-a comunicat faptul că două tinere erau interesate de ofertele de locuri de muncă pe care e postase în mediul online, în care persoana vătămată se oferea să achite contravaloarea transportului cu restituirea sumei datorate după angajare. I s-a spus că cele două tinere i-au transmis că au nevoie urgentă de bani şi că ele cunosc o companie de transport care pleacă în aceiaşi zi. Deoarece românul din Marea Britanie a refuzat să le trimită tinerelor banii petru transport, escroaca i-a indicat că îi va intermedia o discuţie telefonică cu reprezentantul societăţii de transport, nimeni altul decât concubinul ei. În urma discuţiei purtate s-au înţeles să plătească, ca avans, contravaloarea unui bilet. 

După aproximativ o oră, escroaca l-a contactat din nou pe românul din Londra căruia i-a transmis să plătească de urgenţă şi cealaltă sumă de bani pentru transport, în caz contrar le va da jos din microbuz pe cele două tinere. Românul i-a explicat ca nu are de unde să facă transferul şi că va efectua plata a doua zi. 

A doua zi, a efectuat şi restul plăţii. Văzând că reuşesc să conving victima, cei doi vasluieni au mărit miza. La aproximativ o oră după efectuarea celei de-a doua plăţi, cetăţeanul din Marea Britanie a fost apelată de presupusul conducătorul auto al microbuzului, în fapt escrocul, care i-a comunicat că, la vama de la Nădlac, în bagajul celor două fete au fost găsite trei cartuşe cu ţigări pr ovenienţă Republica Moldova şi că acestea au primit câte o amendă de 135 euro, de la autorităţile maghiare, care trebuie plătite imediat şi că a fost amendat şi el cu suma de 200 euro, dar este necesar să se plătească imediat amenzile primite de fete. Auzind acest lucru, persoana vătămată a plătit 259,90 lire. La scurt timp, persoana vătămată a fost apelată de concubina escrocului care i-a comunicat că suma de 259, 90 lire a fost folosită pentru plata amenzii conducătorului auto şi ca va trebui să trimită bani şi pentru plata amenzilor primite de fete, în caz contrar le va da jos din mijlocul de transport.

Cetăţeanul din Marea Britanie a refuzat noua plată, fapt pentru care convorbirea a fost întreruptă. Acesta a mai fost contactat o data de conducătorul auto care i-a transmis că poate plăti doar amenda unei singure fete, însă a refuzat. După ultima convorbire, nu a mai putut lua legătura cu nici o persoană.

Pedepsele escrocilor

Prin aceeaşi manieră, alţi 14 români din Diaspora au plătit celor doi escroci sume de bani, crezând că le vor transporta români la muncă în străinătate, banii ce nu au mai fost restituiţi persoanelor vătămate.

Cei doi escroci au fost arestaţi preventiv, ulterior fiind cercetaţi sub control judiciar. În faţa instanţei, aceştia şi-au recunoscut faptele, uzând de procedura simplificată a acordului de recunoaştere. Bărbatul, care este cunoscut cu antecedente penale, a fost condamnat la 2 ani şi 7 luni închisoare cu executare, iar femeia la 2 ani de închisoare cu executare. Ei au fost obligaţi să achite prejudiciul persoanelor vătămate. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite